d1q1caz

Oświadczenie prezydium Krajowej Rady Sądownictwa (komunikat)

...
d1q1caz

18.09. Warszawa - Przewodniczący Krajowej Rady Sądownictwa SSN Antoni Górski informuje:

I. W związku z uzasadnionym podejrzeniem naruszenia przez sędziego i prezesa Sądu Okręgowego w Gdańsku Ryszarda Milewskiego zasad etyki sędziowskiej w zainscenizowanej rozmowie telefonicznej przez dziennikarza "Gazety Polskiej Codziennie"; Prezydium KRS wystąpiło w dniu dzisiejszym z wnioskiem do rzecznika dyscyplinarnego o wszczęcie postępowania w tej sprawie.

II. Nie przesądzając wyniku tego postępowania, Prezydium KRS wyraża dezaprobatę wobec postawy sędziego Ryszarda Milewskiego za dopuszczenie do tych wątków rozmowy, które mogły wywołać wrażenie wpływania na niezawisłość sędziowską.

d1q1caz

III. Jednocześnie Prezydium KRS stwierdza, że pojawiające się przy okazji tego incydentalnego zachowania się sędziego głosy, zmierzające do wystawienia generalnie negatywnych ocen całemu środowisku sędziowskiemu i wymiarowi sprawiedliwości, są bezpodstawne i krzywdzące.

Przewodniczący Krajowej Rady Sądownictwa SSN Antoni Górski

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ akuc/