Oto ulubione pizze Polaków. Czwarte miejsce zaskakuje
Eksperci z aplikacji PanParagon sprawdzili, jakie pizze najczęściej zamawiają Polacy. Okazało się, że całkiem często wybieramy pizzę z salami, nie przepadamy natomiast za tą z kebabem. Sprawdzono również, jakie sosy najczęściej kupujemy.
04.09.2024 13:12
Badanie obejmowało paragony z pizzerii wystawione od stycznia do sierpnia 2024 r. – W ten sposób wyłoniliśmy TOP 10 najczęściej wybieranych rodzajów pizzy w Polsce – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
TOP 10 najpopularniejszych rodzajów pizzy w Polsce
Wyniki wskazują, że najczęściej wybieraną pizzą w 2024 r. była klasyczna margherita z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym. Jej obecność odnotowano na 29,5 proc. paragonów ujętych w analizie.
Na drugim miejscu uplasowała się capricciosa. Pizza z mozzarellą, szynką i pieczarkami znalazła się na ok. 28,2 proc. paragonów pochodzących z pizzerii. Ranking zamyka włoska pizza salami. Jej udział na paragonach (12,3 proc.) był jednak ponad dwukrotnie niższy w porównaniu do poprzednich dwóch rodzajów.
Warto jednak zaznaczyć, że nie tylko klasyczne włoskie smaki zyskały uznanie. Pizza hawajska uplasowała się na czwartym miejscu w rankingu. Ten rodzaj pizzy znalazł się na 9,7 proc. ujętych w analizie paragonów. – W poprzedniej edycji naszego badania, w 2023 r., pizza z ananasem uplasowała się na piątym miejscu. W ciągu roku zyskała większe grono zwolenników, co dało jej awans o jedną pozycję – zauważa ekspertka.
Jakie inne smaki znalazły się w pierwszej dziesiątce?
W zestawieniu pojawiły się także pizza wiejska (3,1 proc.) oraz farmerska (2,9 proc.), których skład zależy głównie od oferty danej restauracji. Pizza wiejska zazwyczaj zawiera kiełbasę i ogórek konserwowy, natomiast farmerska – kiełbasę, cebulę i czerwoną paprykę. Obie te pizze łączy wykorzystanie popularnych w Polsce składników.
W pierwszej dziesiątce znalazły się także takie rodzaje pizzy jak: pepperoni (2,7 proc.), kebab (2,5 proc.), funghi (2,3 proc.) oraz vegetariana.
W porównaniu z zeszłorocznym zestawieniem, w 2024 roku popularność pizzy vegetariana spadła z 6. miejsca w 2023 roku na 10. miejsce. Podobnie zmalało zainteresowanie pizzą pepperoni, która spadła z 4. miejsca na 7., oraz pizzą funghi (z 7. miejsca na 9). W badaniu zauważono również, że pizza serowa, która w poprzednim roku była na 8. miejscu, w tym roku wypadła z pierwszej dziesiątki.
Eksperci przyjrzeli się także dodatkom do pizzy. Zauważyli, że w 2024 r. jedynie 11 proc. paragonów z pizzerii zawierało sos czosnkowy. Jeszcze rzadziej wybierano sos pomidorowy, który pojawił się na około 4 proc. analizowanych paragonów.