Oto ulubione pizze Polaków. Czwarte miejsce zaskakuje

Eksperci z aplikacji PanParagon sprawdzili, jakie pizze najczęściej zamawiają Polacy. Okazało się, że całkiem często wybieramy pizzę z salami, nie przepadamy natomiast za tą z kebabem. Sprawdzono również, jakie sosy najczęściej kupujemy.

TOP 10 najpopularniejszych rodzajów pizzy w Polsce
TOP 10 najpopularniejszych rodzajów pizzy w Polsce
Źródło zdjęć: © Getty Images, PanParagon

04.09.2024 13:12

Badanie obejmowało paragony z pizzerii wystawione od stycznia do sierpnia 2024 r. – W ten sposób wyłoniliśmy TOP 10 najczęściej wybieranych rodzajów pizzy w Polsce – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

TOP 10 najpopularniejszych rodzajów pizzy w Polsce

Wyniki wskazują, że najczęściej wybieraną pizzą w 2024 r. była klasyczna margherita z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym. Jej obecność odnotowano na 29,5 proc. paragonów ujętych w analizie.

Na drugim miejscu uplasowała się capricciosa. Pizza z mozzarellą, szynką i pieczarkami znalazła się na ok. 28,2 proc. paragonów pochodzących z pizzerii. Ranking zamyka włoska pizza salami. Jej udział na paragonach (12,3 proc.) był jednak ponad dwukrotnie niższy w porównaniu do poprzednich dwóch rodzajów.

Warto jednak zaznaczyć, że nie tylko klasyczne włoskie smaki zyskały uznanie. Pizza hawajska uplasowała się na czwartym miejscu w rankingu. Ten rodzaj pizzy znalazł się na 9,7 proc. ujętych w analizie paragonów. – W poprzedniej edycji naszego badania, w 2023 r., pizza z ananasem uplasowała się na piątym miejscu. W ciągu roku zyskała większe grono zwolenników, co dało jej awans o jedną pozycję – zauważa ekspertka.

Najczęściej kupowane rodzaje pizzy w 2024 r.
Najczęściej kupowane rodzaje pizzy w 2024 r.© PanParagon

Jakie inne smaki znalazły się w pierwszej dziesiątce?

W zestawieniu pojawiły się także pizza wiejska (3,1 proc.) oraz farmerska (2,9 proc.), których skład zależy głównie od oferty danej restauracji. Pizza wiejska zazwyczaj zawiera kiełbasę i ogórek konserwowy, natomiast farmerska – kiełbasę, cebulę i czerwoną paprykę. Obie te pizze łączy wykorzystanie popularnych w Polsce składników.

W pierwszej dziesiątce znalazły się także takie rodzaje pizzy jak: pepperoni (2,7 proc.), kebab (2,5 proc.), funghi (2,3 proc.) oraz vegetariana.

W porównaniu z zeszłorocznym zestawieniem, w 2024 roku popularność pizzy vegetariana spadła z 6. miejsca w 2023 roku na 10. miejsce. Podobnie zmalało zainteresowanie pizzą pepperoni, która spadła z 4. miejsca na 7., oraz pizzą funghi (z 7. miejsca na 9). W badaniu zauważono również, że pizza serowa, która w poprzednim roku była na 8. miejscu, w tym roku wypadła z pierwszej dziesiątki.

Eksperci przyjrzeli się także dodatkom do pizzy. Zauważyli, że w 2024 r. jedynie 11 proc. paragonów z pizzerii zawierało sos czosnkowy. Jeszcze rzadziej wybierano sos pomidorowy, który pojawił się na około 4 proc. analizowanych paragonów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (19)
Zobacz także