Pierwsza krajowa fasolka. Cena zaskakuje
Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach pojawiła się krajowa odmiana fasolki szparagowej. Jednak, jak donosi "Fakt", jej cena nie należy do tych przyjemnych. Producenci dużo liczą sobie też za bób.
Ostatnio pisaliśmy, że o tytuł króla drożyzny na warzywnym rynku konkurowała pietruszka z selerem, które mocno zdrożały. Za kilogram selera zapłacimy około 4 zł, a za pietruszkę 8 zł. Okazuje się jednak, że to nic w porównaniu z fasolką i bobem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile zaoszczędzisz w 2025 roku? Sonda o trendzie No Buy
Do tej pory wydawało się, że nieco głębiej do kieszeni musimy sięgnąć, aby kupić szparagi. Tymczasem okazuje się, że to nie one są "towarem luksusowym", a zwykła fasolka szparagowa - wskazuje "Fakt".
Dziennik postanowił porównać ceny obu tych produktów - wyniki zaskakują.
W drugiej połowie kwietnia za kilogram szparagów w hurcie zapłacimy średnio po 25 zł. Sporo? To nic w porównaniu z fasolką, za którą musimy wyłożyć od 50 do nawet 60 zł. Uśredniając cenę, za kilogram fasolki zapłacimy około 55 zł.
"Fakt" przypomina, że rok temu była w identycznej cenie, podczas gdy zaledwie dwa lata temu kosztowała o połowę mniej - bo około 25 zł.
Warto jednak zaznaczyć, że sezon na fasolkę przypada na letnie miesiące, głównie na przełom lipca i sierpnia - wtedy będziemy mogli zapłacić za nią nieco mniej.
Bardzo wysoka jest także cena bobu. Na hurtowym rynku w Broniszach zapłacimy za kilogram od 45 do 55 zł (średnia cena 50 zł) - wskazuje dziennik.
A jak wyglądają ceny innych warzyw?
Oto kilka przykładów krajowych warzyw z rynku w Broniszach (w piątek 19 kwietnia):
- młode ziemniaki 15 — 20 zł/kg
- pomidor malinowy 13,30 — 16 zł/kg
- pomidor szklarniowy 10,50 — 12,20 zł/kg
- szparagi 20 — 30/kg
- rzodkiewka 1,10 — 1,5 zł/pęczek
- botwinka 2,50 — 3,50 zł/pęczek
- kalafior 6,50 — 7,50 zł/sztuka
- ogórek gruntowy 7,5 — 10 zł/kg
- koperek 1 — 1,40 zł/pęczek
- pietruszka 1,25 — 1,75 zł/nać