Pierwsza krajowa fasolka. Cena zaskakuje
Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach pojawiła się krajowa odmiana fasolki szparagowej. Jednak, jak donosi "Fakt", jej cena nie należy do tych przyjemnych. Producenci dużo liczą sobie też za bób.
Ostatnio pisaliśmy, że o tytuł króla drożyzny na warzywnym rynku konkurowała pietruszka z selerem, które mocno zdrożały. Za kilogram selera zapłacimy około 4 zł, a za pietruszkę 8 zł. Okazuje się jednak, że to nic w porównaniu z fasolką i bobem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile Polacy wydają miesięcznie? Padły konkretne kwoty
Do tej pory wydawało się, że nieco głębiej do kieszeni musimy sięgnąć, aby kupić szparagi. Tymczasem okazuje się, że to nie one są "towarem luksusowym", a zwykła fasolka szparagowa - wskazuje "Fakt".
Dziennik postanowił porównać ceny obu tych produktów - wyniki zaskakują.
W drugiej połowie kwietnia za kilogram szparagów w hurcie zapłacimy średnio po 25 zł. Sporo? To nic w porównaniu z fasolką, za którą musimy wyłożyć od 50 do nawet 60 zł. Uśredniając cenę, za kilogram fasolki zapłacimy około 55 zł.
"Fakt" przypomina, że rok temu była w identycznej cenie, podczas gdy zaledwie dwa lata temu kosztowała o połowę mniej - bo około 25 zł.
Warto jednak zaznaczyć, że sezon na fasolkę przypada na letnie miesiące, głównie na przełom lipca i sierpnia - wtedy będziemy mogli zapłacić za nią nieco mniej.
Bardzo wysoka jest także cena bobu. Na hurtowym rynku w Broniszach zapłacimy za kilogram od 45 do 55 zł (średnia cena 50 zł) - wskazuje dziennik.
A jak wyglądają ceny innych warzyw?
Oto kilka przykładów krajowych warzyw z rynku w Broniszach (w piątek 19 kwietnia):
- młode ziemniaki 15 — 20 zł/kg
- pomidor malinowy 13,30 — 16 zł/kg
- pomidor szklarniowy 10,50 — 12,20 zł/kg
- szparagi 20 — 30/kg
- rzodkiewka 1,10 — 1,5 zł/pęczek
- botwinka 2,50 — 3,50 zł/pęczek
- kalafior 6,50 — 7,50 zł/sztuka
- ogórek gruntowy 7,5 — 10 zł/kg
- koperek 1 — 1,40 zł/pęczek
- pietruszka 1,25 — 1,75 zł/nać