Pies w restauracji? W tym wypadku właściciel lokalu nie może odmówić

Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał, jak wyglądają zasady dotyczące przychodzenia z czworonogami do sklepów czy lokali gastronomicznych. Choć według przepisów decyzja należy wyłącznie do właściciela danego lokalu, to w tej jednej sytuacji nie może on odmówić wstępu osobie ze zwierzęciem.

Pies w restauracji? W tym wypadku właściciel lokalu nie może odmówićPies w restauracji? W tym wypadku właściciel lokalu nie może odmówić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | prystai
oprac.  NBU

Główny Inspektorat Sanitarny wskazuje, że ostateczna decyzja o wpuszczaniu zwierząt do lokali gastronomicznych czy sklepów należy do właściciela danego miejsca, który nie musi uzasadniać swojego wyboru.

Personel lokalu może więc zarówno dać wstęp wolny właścicielom z pupilami, jak i nie dopuszczać ich obecności. Jest jednak wyjątek - gdy gość lub klient jest osobą niepełnosprawną, której towarzyszy pies asystujący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na koncie ma 9,5 mln zł. Jak do tego doszedł? "Byłem młodym pelikanem" Marcin Iwuć w Biznes Klasie

Właściciel lokalu nie może odmówić do niego wstępu psu asystującemu osobie z niepełnosprawnością - podkreśla GIS.

GIS zwraca uwagę, że coraz więcej lokali decyduje się na przyjazną politykę wobec zwierząt i godzi się na ich obecność. Przypomina jednak, że należy dbać, aby zwierzę nie zakłócało pobytu innych gości, nie zanieczyszczało otoczenia i nie przeszkadzało personelowi.

Właściciele lokali muszą zapewnić, że produkowana i oferowana żywność jest bezpieczna, co oznacza m.in. opracowanie procedur zapobiegających zanieczyszczeniu żywności przez zwierzęta.

Jeśli (właściciel - przyp. red.) zdecyduje, że klienci mogą wejść razem ze swoimi pupilami, musi zapewnić takie warunki, aby obecność zwierząt nie powodowała zanieczyszczenia żywności. Z tego też powodu, nawet jeśli lokal jest przyjazny psom, właściciel lokalu nie zezwoli na ich przebywanie na zapleczu czy w miejscach, w których przygotowywane są potrawy - wyjaśnia GIS w komunikacie.

Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał, że to organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawdzają, czy restauratorzy i właściciele sklepów przestrzegają wymogów dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Podczas takiej kontroli sprawdzane są dokumenty, które potwierdzają, czy w danym miejscu działalności gospodarczej, czyli restauracji lub sklepie, stosowane są odpowiednie procedury, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wyłudzał pluszowe nagrody. 71 zarzutów oszustwa dla 41-latka
Wyłudzał pluszowe nagrody. 71 zarzutów oszustwa dla 41-latka
Rekordowo tanie mleko w dyskoncie. Skąd taka cena?
Rekordowo tanie mleko w dyskoncie. Skąd taka cena?
Ukraińska szajka rozbita przez służby. Zatrzymania w dwóch miastach
Ukraińska szajka rozbita przez służby. Zatrzymania w dwóch miastach
Nakradła perfum za kilka tysięcy. Z regału zabrała osiem flakonów
Nakradła perfum za kilka tysięcy. Z regału zabrała osiem flakonów
Próg bogactwa w Polsce. Tyle musisz zarabiać
Próg bogactwa w Polsce. Tyle musisz zarabiać
1893,41 zł miesięcznie po 56. roku życia. Komu należą się pieniądze?
1893,41 zł miesięcznie po 56. roku życia. Komu należą się pieniądze?
Podatki w górę ponad 40 proc. Mieszkańcy rozgoryczeni decyzją radnych
Podatki w górę ponad 40 proc. Mieszkańcy rozgoryczeni decyzją radnych
Wiejskie szkoły do likwidacji? Mieszkańcy protestują
Wiejskie szkoły do likwidacji? Mieszkańcy protestują
Oddają pomidory za co łaska. "Można rwać, ile się chce"
Oddają pomidory za co łaska. "Można rwać, ile się chce"
Kartonami przechytrzyli system kaucyjny. Mamy komentarz producenta
Kartonami przechytrzyli system kaucyjny. Mamy komentarz producenta
Gigant zamknął cztery hale w Polsce. Podaje powody
Gigant zamknął cztery hale w Polsce. Podaje powody
Chce przejść na emeryturę w wieku 40 lat. Mówi, ile trzeba zarabiać
Chce przejść na emeryturę w wieku 40 lat. Mówi, ile trzeba zarabiać