23-07-2014 13:15

PiS za odrzuceniem sprawozdania komisji dot. wykonania budżetu za 2013

PiS złożyło wniosek o odrzucenie sprawozdania komisji finansów dot. wykonania budżetu państwa za 2013 r. i nieudzielenie rządowi absolutorium. Partia zarzuca rządowi m.in. doprowadzenie do wzrostu długu publicznego i marnotrawienie środków publicznych.

d1jrblr

Głos w debacie nad sprawozdaniem komisji finansów dotyczącym wykonania budżetu państwa za 2013 r. i udzieleniem rządowi absolutorium, a także sprawozdaniem z działalności Narodowego Banku Polskiego w minionym roku, zabrała wiceprezes PiS Beata Szydło.

"Za marnotrawienie publicznych pieniędzy, za zadłużanie Polaków, za rozmontowanie systemu finansów publicznych, za pozbawienie perspektyw na przyszłość milionów Polaków - nie możemy zgadzać się na patologię budżetową. Nie możemy tolerować tego, że budżet staje się orężem w walce z demokratyczną opozycją" - powiedziała.

Jak zaznaczyła, dlatego w imieniu klubu PiS złożyła wniosek o odrzucenie sprawozdania i nieudzielenie absolutorium rządowi za wykonie budżetu za 2013 rok.

Szydło mówiła m.in. o rosnącym długu publicznym, który - jak podkreśliła - "rósł i rośnie na koszt Polaków i przyszłych pokoleń". Stwierdziła m.in., że koalicja PO-PSL doprowadziła finanse państwa do zapaści i nie ma pomysłu, jak zmienić ten stan rzeczy.

Zwróciła też uwagę, że dochody budżetu państwa w 2013 roku były niższe o ponad 20 miliardów zł od zaplanowanych w ustawie budżetowej przed jej nowelizacją. Wpłynęły na to - jak powiedziała - m.in. niższe wpływy z podatku VAT.

Wiceprezes PiS powiedziała też o wzroście zaległości podatkowych oraz o łataniu dziury budżetowej środkami spółek Skarbu Państwa i Funduszu Rezerwy Demograficznej.