Połowa polskiego pieczywa z zastrzeżeniami
Co roku Inspekcja Handlowa przeprowadza kontrole pieczywa sprzedawanego w sklepach. Z raportu przygotowanego po ostatniej rocznej kontroli wynika, że aż do połowy sprzedawanych produktów były zastrzeżenia - podaje UOKiK.
29.07.2014 | aktual.: 29.07.2014 16:32
W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem - zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku. Nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta. Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy wyrobów.
Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Informacje o pieczywie pakowanym powinniśmy znaleźć na etykiecie.
Produkty piekarnicze sprzedawane luzem powinno być odpowiednio oznaczone i muszą pojawiać się odpowiednie informacje. Na przykład nie wystarczy tylko "chleb wiejski", nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd - konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadomo z czego wytworzono konkretny produkt, np. prawidłowa nazwa to: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia. Do tego powinny być wymienione wszystkie składniki, które zostały użyte do produkcji pieczywa, jak podkreśla UOKiK zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji. Obowiązkowe są także nazwa producenta, masa oraz informacje o cieście, np. czy były ono głęboko mrożone.
W przypadku pieczywa pakowanego muszą pojawić się także dodatkowe informacje o dacie minimalnej trwałości, procentowa zawartość składników występujących w pieczywie, warunki przechowywania czy dane, po których można zidentyfikować producenta.
Producent ma także obowiązek podawania informacji o dodatkowych składnikach użytych do produkcji chleba. Podstawą są oczywiście mąka, woda, drożdże lub zakwas i sól. Do tego często używa się polepszaczy takich jak: karmel, dopuszczony tylko przy pieczywie słodowym, dioctan sodu, kwas L-askorbinowy, guma guar.
UOKiK przypomina jak prawidłowo składać reklamacje w przypadku stwierdzenia złej jakości produktów spożywczych. Po pierwsze trzeba przestrzegać terminów. To trzy dni od sprzedaży w przypadku towaru sprzedawanego luzem lub trzy dni od otwarcia opakowania w przypadku produktu zapakowanego z datą minimalnej trwałości.
Jeśli konsument napotka kłopoty w trakcie składanie reklamacji może udać się po pomoc do Inspekcji Handlowej, rzecznika konsumentów albo organizacji konsumenckich jak Federacja Konsumentów czy Stowarzyszenie Konsumentów Polskich.