Połowa polskiego pieczywa z zastrzeżeniami

Co roku Inspekcja Handlowa przeprowadza kontrole pieczywa sprzedawanego w sklepach. Z raportu przygotowanego po ostatniej rocznej kontroli wynika, że aż do połowy sprzedawanych produktów były zastrzeżenia - podaje UOKiK.

Obraz
Źródło zdjęć: © fotolia | Masson

W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem - zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku. Nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta. Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy wyrobów.

Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Informacje o pieczywie pakowanym powinniśmy znaleźć na etykiecie.

Produkty piekarnicze sprzedawane luzem powinno być odpowiednio oznaczone i muszą pojawiać się odpowiednie informacje. Na przykład nie wystarczy tylko "chleb wiejski", nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd - konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadomo z czego wytworzono konkretny produkt, np. prawidłowa nazwa to: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia. Do tego powinny być wymienione wszystkie składniki, które zostały użyte do produkcji pieczywa, jak podkreśla UOKiK zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji. Obowiązkowe są także nazwa producenta, masa oraz informacje o cieście, np. czy były ono głęboko mrożone.

W przypadku pieczywa pakowanego muszą pojawić się także dodatkowe informacje o dacie minimalnej trwałości, procentowa zawartość składników występujących w pieczywie, warunki przechowywania czy dane, po których można zidentyfikować producenta.

Producent ma także obowiązek podawania informacji o dodatkowych składnikach użytych do produkcji chleba. Podstawą są oczywiście mąka, woda, drożdże lub zakwas i sól. Do tego często używa się polepszaczy takich jak: karmel, dopuszczony tylko przy pieczywie słodowym, dioctan sodu, kwas L-askorbinowy, guma guar.

UOKiK przypomina jak prawidłowo składać reklamacje w przypadku stwierdzenia złej jakości produktów spożywczych. Po pierwsze trzeba przestrzegać terminów. To trzy dni od sprzedaży w przypadku towaru sprzedawanego luzem lub trzy dni od otwarcia opakowania w przypadku produktu zapakowanego z datą minimalnej trwałości.

Jeśli konsument napotka kłopoty w trakcie składanie reklamacji może udać się po pomoc do Inspekcji Handlowej, rzecznika konsumentów albo organizacji konsumenckich jak Federacja Konsumentów czy Stowarzyszenie Konsumentów Polskich.

Wybrane dla Ciebie

Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Butelka wody Ustronianka wywołała burzę. Mamy komentarz Kauflandu
Butelka wody Ustronianka wywołała burzę. Mamy komentarz Kauflandu