Połowa polskiego pieczywa z zastrzeżeniami

Co roku Inspekcja Handlowa przeprowadza kontrole pieczywa sprzedawanego w sklepach. Z raportu przygotowanego po ostatniej rocznej kontroli wynika, że aż do połowy sprzedawanych produktów były zastrzeżenia - podaje UOKiK.

Obraz
Źródło zdjęć: © fotolia | Masson

W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem - zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku. Nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta. Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy wyrobów.

Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Informacje o pieczywie pakowanym powinniśmy znaleźć na etykiecie.

Produkty piekarnicze sprzedawane luzem powinno być odpowiednio oznaczone i muszą pojawiać się odpowiednie informacje. Na przykład nie wystarczy tylko "chleb wiejski", nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd - konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadomo z czego wytworzono konkretny produkt, np. prawidłowa nazwa to: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia. Do tego powinny być wymienione wszystkie składniki, które zostały użyte do produkcji pieczywa, jak podkreśla UOKiK zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji. Obowiązkowe są także nazwa producenta, masa oraz informacje o cieście, np. czy były ono głęboko mrożone.

W przypadku pieczywa pakowanego muszą pojawić się także dodatkowe informacje o dacie minimalnej trwałości, procentowa zawartość składników występujących w pieczywie, warunki przechowywania czy dane, po których można zidentyfikować producenta.

Producent ma także obowiązek podawania informacji o dodatkowych składnikach użytych do produkcji chleba. Podstawą są oczywiście mąka, woda, drożdże lub zakwas i sól. Do tego często używa się polepszaczy takich jak: karmel, dopuszczony tylko przy pieczywie słodowym, dioctan sodu, kwas L-askorbinowy, guma guar.

UOKiK przypomina jak prawidłowo składać reklamacje w przypadku stwierdzenia złej jakości produktów spożywczych. Po pierwsze trzeba przestrzegać terminów. To trzy dni od sprzedaży w przypadku towaru sprzedawanego luzem lub trzy dni od otwarcia opakowania w przypadku produktu zapakowanego z datą minimalnej trwałości.

Jeśli konsument napotka kłopoty w trakcie składanie reklamacji może udać się po pomoc do Inspekcji Handlowej, rzecznika konsumentów albo organizacji konsumenckich jak Federacja Konsumentów czy Stowarzyszenie Konsumentów Polskich.

Wybrane dla Ciebie
Szukają ludzi do pracy. Oferują 115 tys. zł i mieszkanie za darmo
Szukają ludzi do pracy. Oferują 115 tys. zł i mieszkanie za darmo
Ktoś chciał zrobić krzywdę dzieciom. Śledztwo stanęło. Oto dlaczego
Ktoś chciał zrobić krzywdę dzieciom. Śledztwo stanęło. Oto dlaczego
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Ksiądz nielegalnie zamontował fotowoltaikę. Teraz musi ją usunąć
Ksiądz nielegalnie zamontował fotowoltaikę. Teraz musi ją usunąć
Dyniowa alternatywa dla zboża. Na wsi sondują opłacalność tego pomysłu
Dyniowa alternatywa dla zboża. Na wsi sondują opłacalność tego pomysłu
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Nowy program rządu uderza w seniorów. Te osoby nie dostaną wsparcia
Nowy program rządu uderza w seniorów. Te osoby nie dostaną wsparcia
Kryzys, którego można nie zauważyć. Fala zwolnień L4 z tego powodu
Kryzys, którego można nie zauważyć. Fala zwolnień L4 z tego powodu
"Ktoś wyrwał kabel". Nowy rozdział absurdu z ładowarką w Nadarzynie
"Ktoś wyrwał kabel". Nowy rozdział absurdu z ładowarką w Nadarzynie
15 gr u rolnika, ponad 2 zł w sklepie. Co się dzieje na rynku warzyw?
15 gr u rolnika, ponad 2 zł w sklepie. Co się dzieje na rynku warzyw?
Duże zmiany dla emerytów. Zacznie się za kilka tygodni
Duże zmiany dla emerytów. Zacznie się za kilka tygodni
Oszustwo na znanej platformie. "Ktoś wprowadził się do mieszkania"
Oszustwo na znanej platformie. "Ktoś wprowadził się do mieszkania"