Polska była największym producentem mięsa drobiowego w UE z udziałem 14% w 2014r
Warszawa, 09.06.2015 (ISBnews) - Polska wyprodukowała 1,78 mln ton mięsa drobiowego w 2014 r., najwięcej w Unii Europejskiej, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej. Udział Polski w unijnej produkcji sięgnął w ub.r. 14%.
09.06.2015 13:35
"W 2014 r. państwa członkowskie UE-28 wyprodukowały w sumie 13,181 mln ton mięsa drobiu. Największym producentami były Polska - 1,783 mln ton (14% udział), Francja - 1,678 mln ton (13%), Wielka Brytania - 1,643 mln ton (12%), Niemcy - 1,512 mln ton (11%) i Hiszpania - 1,468 mln ton (11%). Produkcja tych pięciu państw stanowiła łącznie 61,3% unijnego poziomu wytwarzania" - czytamy w raporcie.
W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł ok. 800 tys. ton i pochodził głównie z Brazylii (60% całkowitego przywozu) i Tajlandii (30%). W strukturze zakupów przeważały piersi drobiu i inne wysokowartościowe produkty np. gotowane przetwory. Średnia wartość jednostkowa importu wyniosła 2,59 euro/kg.
Ubiegłoroczny eksport z UE do krajów trzecich wyniósł ok. 1,5 mln ton i dominowały w nim produkty o niższej wartości (1,37 euro/kg), jednak ich asortyment i kierunki geograficzne wywozu były znacznie szersze. Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców: RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę, a pozostała część do wielu innych krajów, podano również.
(ISBnews)