Polskie ogórki o niemieckim smaku i z niemieckich zbiorów. Zaskakująca oferta zza Odry
"Polski gatunek" - tak zachwala swoje ogórki niemiecka firma Hengstenberg. Polskością tak jednak gra, aby nie urazić niemieckich klientów. Bo zapewnia, że ogórki, choć polskie, mają stuprocentowo niemiecki smak. Ich rodowód jest również stuprocentowo niemiecki.
19.08.2018 09:11
Ogórki "polskiego gatunku" od Hengstenberg można dostać na przykład w marketach Real. To jedna z największych sieci handlowych w Niemczech - ma niemal 300 sklepów na terenie całego kraju.
Jednym z najpopularniejszych towarów od Hengstenberg są właśnie ogórki kiszone, które mają być "polskie". Jednak na opakowaniu widnieje okrągła niemiecka flaga z napisem "niemiecki smak w 100 procentach". Na opakowaniu możemy dostrzec jeszcze jedną informację: "ogórki pochodzą wyłącznie z niemieckich zbiorów".
Czytaj też: 5 powodów, dla których warto jeść zielone ogórki
Sok z kiszonych ogórków. Właściwości. Zobacz wideo:
Czym jest więc polskość niemieckich ogórków? Spróbowaliśmy się dowiedzieć w samej firmie Hengstenberg, która ma siedzibę w Esslingen niedaleko Stuttgartu. Firmowy telefon odebrała Polka, która od razu zaproponowała rozmowę po polsku. Nie wiedziała jednak, czemu firma promuje swoje ogórki w ten właśnie sposób.
Skierowała nas do rzeczniczki firmy. - Faktycznie, opakowanie może się wydawać zaskakujące na pierwszy rzut oka. Ale jest tak, że ogórki pochodzą z niemieckich zbiorów, natomiast to, co w nich polskie, to receptura. Właśnie na niej bazujemy - usłyszeliśmy od rzeczniczki Hengstenberg. Dodała, że firma sprzedaje ogórki na terenie całych Niemiec, ale poza ten kraj już ich raczej nie eksportuje.
Eksperci wskazują, że ogórki kiszone mocno kojarzą się z Polską na zachodzie kontynentu. W rozmowie z PAP badaczka roślin prof. Janina Gajc-Wolska, podkreślała, że do Polski ogórek dotarł we wczesnym średniowieczu - przez Bizancjum i tereny wschodnie, a dopiero potem, właśnie dzięki nam, zaczął podbijać zachód. - Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. Tylko kilka procent surowych owoców tej rośliny jest dostępnych na rynku - dodała profesor ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Polska jest też solidnym graczem jeśli chodzi o eksport ogórków. GUS szacuje, że rocznie wyjeżdża z Polski ponad 12 tys. ton ogórków za ponad 40 mln zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl