Producenci rzepaku: zbiory wyższe od szacowanych
Tegoroczne zbiory rzepaku będą wyższe niż szacowano na wiosnę. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku (KZPR) ocenia, że zbiory mogą przekroczyć nawet 2,1 mln ton - to więcej niż w 2008 roku - poinformował prezes KZPR Mariusz Olejnik.
13.08.2009 | aktual.: 13.08.2009 13:12
Tegoroczne zbiory rzepaku będą wyższe niż szacowano na wiosnę. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku (KZPR) ocenia, że zbiory mogą przekroczyć nawet 2,1 mln ton - to więcej niż w 2008 roku - poinformował prezes KZPR Mariusz Olejnik.
Według Olejnika, w najbliższych dniach skończy się zasadniczy skup rzepaku od rolników. Będzie on następnie skupowany przez zakłady przetwórcze w ramach umów handlowych. Jeszcze dwa lata temu ok. 80-90 proc. zbiorów rzepaku kupowano w lipcu i sierpniu; obecnie u rolników pozostało jeszcze do 40 proc. zebranego ziarna - ocenił Olejnik.
Do ubiegłego tygodnia rolnicy sprzedali ok. 500 tys. ton ziarna rzepaku.
_ Ceny rzepaku są niższe o ok. 200 zł niż w ubiegłym roku _ - powiedział Olejnik. Trudno jednak ocenić, czy rolnicy stracą na tej uprawie - w wielu gospodarstwach uzyskano wyższe plony, które mogą rekompensować spadek cen. Zrzeszenie ocenia, że koszt pozyskania tony rzepaku jest w granicach 1020-1030 zł.
Najwyższe ceny można było uzyskać w czerwcu, potem zaczęły one spadać. Na przełomie lipca i sierpnia za rzepak płacono średnio tylko 1032 zł za tonę. Przedsiębiorstwa oferują za ziarno od 970 do 1070 zł za tonę. Największa krajowa firma zajmująca się przerobem tego surowca - Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy - przyjmuje rzepak technologiczny, płacąc po 1076 zł/t, a za rzepak surowy - 995 zł/t.
Ceny skupu rzepaku w Polsce są wyliczane na podstawie notowań na paryskiej giełdzie Matif. 6 sierpnia średnio za rzepak płacono tam 271 euro, co przy kursie 1 euro - 4,13 zł oznacza, że rzepak kosztował ok. 1120 zł za tonę - informuje KZPR.
Według szacunków zrzeszenia, ceny rzepaku powinny wzrosnąć od stycznia 2010 r. Jeżeli rolnik ma możliwość przechowania ziarna, może zyskać na jego sprzedaży - przekonuje Olejnik.
Krajowe zapotrzebowanie na rzepak do celów spożywczych wynosi 1 mln ton; reszta surowca przeznaczana jest na biopaliwa.
Największe plantacje tej rośliny znajdują się w woj. dolnośląskim i kujawsko-pomorskim, a najmniejsze w województwach: podlaskim, małopolskim i świętokrzyskim. W Polsce produkcją rzepaku zajmuje się 80 tys. rolników.