Producenci żywności masowo oszukują. Co piąty produkt oznaczony niezgodnie z rzeczywistością
Sprawdzasz skład żywności na opakowaniu? Niestety wielu producentów kłamie - ukrywa obecność niektórych składników lub wpisuje takie, których nie ma nawet w śladowej ilości. Problem dotyczy co piątego produktu rolno-spożywczego na polskim rynku.
07.11.2017 | aktual.: 07.11.2017 10:42
Jak pisze "Dziennik Gazeta Prawna", 21,3 proc. skontrolowanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych produktów było niewłaściwie oznakowanych. Kontrole zostały przeprowadzone w pierwszym półroczu u producentów żywności
Jeszcze gorzej sytuacja wygląda w statystykach Inspekcji Handlowej, która kontroluje nie producentów, lecz sklepy. Wady zostały ujawnione w przypadku aż 26,7 proc. produktów.
Największe ryzyko dotyczy zakupu produktów mięsnych i garmażeryjnych. Aż co czwarty produkt tego typu jest źle opisany.
Producenci najczęściej oszukują w kwestii składu produktu, pomijając użyte składniki. W przypadku produktów mięsnych są to na przykład chrząstki.
Mało tego, konsumenci są wprowadzani w błąd także w kwestii stosowania konserwantów.
Bardzo często zdarza się także niezgodne z prawem opisywanie produktów. Choć producentom grożą za to kary, wciąż nektary opisują jako soki, a chiński miód przedstawiają jako polski.
Wiele opisów, które mają budzić u konsumentów pozytywne skojarzenia - na przykład "staropolski" - nie ma żadnego pokrycia w sposobie produkcji danej żywności.
Jeśli chodzi o miejsce sprzedaży, najbezpieczniejsze są duże sklepy, a najbardziej ryzykowne - targowiska, gdzie oszustwa zdarzają się najczęściej.
Bardzo często zdarza się, że sprzedawcy kłamią w kwestii pochodzenia danego produktu, albo sprzedają tani produkt jako droższy, wyższej jakości. W szczególności dotyczy to ryb.
Konsumentów okłamuje się także, że produkty sprzedawane luzem nie muszą być oznaczane.
Pewnym pocieszeniem może być fakt, że sytuacja i tak jest wyraźnie lepsza niż jeszcze całkiem niedawno. 10 lat temu co trzeci produkt był źle oznaczony.