Prosecco – ograniczenie produkcji we Włoszech.
Włochy chcą ograniczyć produkcję Prosecco, jednego z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Ogromna popularność oraz zyskowność trunku przyczynia się większego zagęszczenia powierzchni kraju przez winnice. Niestety istnieje ogromne ryzyko negatywnych skutków nadprodukcji.
Prosecco czyli białe wino musujące z północnych Włoch może doczekać się ograniczenia produkcji. W ciągu ostatniej dekady zanotowano ogromny wzrost popularności trunku, zarówno we Włoszech jak i w innych krajach. Obecnie wartość produkcji alkoholu wynosi 2,5 miliarda euro w skali roku. Jest to około 550 milionów butelek rocznie, gdzie 75% z nich przeznacza się na eksport.
Tysiące winnic
Utrata kontroli
Lokalne władze wraz z ekspertami ostrzegają, że obecna sytuacja wymyka się spod kontroli. Może ona przyczynić się do naruszenia równowagi biologicznej, zwiększenia chaosu na rynku oraz spadku jakości produktu. Z powodu tych czynników konsumentom ciężej będzie odróżnić wykwintne rodzaje win od tych masowych.
Tego typu okoliczności mają zostać poddane odpowiednim regulacjom. Głównie po to by wstrzymać nadprodukcje trunku i utrzymać jego wysoką jakość. W celu stworzenia nowych winnic wycinane są lasy, a uprawy zbóż i sadów ulegają likwidacji.