"Puls Biznesu": Innowatorzy wycisną złoto z rzepaku

Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok: budowa testowej biorafinerii - pisze "Puls Biznesu".

15.02.2017 04:55

Technologia wytwarzania białka z rzepaku może zrewolucjonizować przemysł spożywczy. Wynalazcy, dr Magdalena Kozłowska i dr Piotr Wnukowski, współwłaściciele spółki NapiFeryn BioTech, zapewniają, że surowiec ten może być zdrowym składnikiem pieczywa, makaronów, słodyczy i zamiennikiem białka sojowego.

"To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska" - zaznacza dr Magdalena Kozłowska. Jak podaje gazeta, na rozwiązaniu skorzystać mogą również tłocznie, pożytkując pozostałą z produkcji oleju biomasę - wytłoki rzepakowe.

Projekt dostał też dodatkowe wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach "szybkiej ścieżki" programu operacyjnego Inteligentny Rozwój. Firma otrzymała dotację w wysokości 11,5 mln zł, które umożliwią jej wybudowanie demonstracyjnej linii technologicznej produkującej białko z rzepaku.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)