26-02-2015 22:13

PZ CORMAY S.A. - Stanowisko Zarządu Emitenta dotyczące stwierdzenia przypadków nieprawidłowej kwalifikacji kosztów i wydatków wpływających na wysokość wyniku finansowego Spółki i Grupy Kapitałowej za okres obejmujący lata 2009-2014 (11/2015)

| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | | | | | | | | | | | |
| | | | Raport bieżący nr | 11 | / | 2015 | | | | | | |
| | Data sporządzenia: | 2015-02-26 | | | | | | | | | | |
| | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | | |
| | PZ CORMAY S.A. | | | | | | | | | | | |
| | Temat | | | | | | | | | | | |
| | Podstawa prawna | | | | | | | | | | | |
| | Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne | | | | | | | | | | | |
| | Treść raportu: | | | | | | | | | | | |
| | Zarząd spółki PZ Cormay S.A. z siedzibą w Łomiankach (?Emitent?) informuje, że w wyniku przeprowadzenia na wniosek Zarządu wewnętrznej weryfikacji ujęcia wybranych zdarzeń gospodarczych w księgach rachunkowych spółki, mających miejsce w latach od 2009 do 2014, Zarząd Spółki - po konsultacji z audytorem, postanowił o konieczności uwzględnienia w raporcie kwartalnym za IV kwartał 2014 r., który zostanie opublikowany w dniu 2 marca 2015 roku faktu stwierdzenia przypadków nieprawidłowej kwalifikacji kosztów i wydatków, wpływających na wysokość bieżącego wyniku finansowego za 2014 r. oraz wyniku finansowego prezentowanego w dotychczas publikowanych sprawozdaniach finansowych Spółki i Grupy Kapitałowej za okres obejmujący lata 2009-2014. Stwierdzone nieprawidłowości skutkowały istotnym zawyżeniem wartości składników majątkowych oraz wyników finansowych Spółki i Grupy Kapitałowej. Zakres tych nieprawidłowości obejmuje następujące przypadki: - istotne koszty działalności operacyjnej były aktywowane jako
rozliczenia międzyokresowe w szczególności prace rozwojowe; - istotne koszty działalności operacyjnej były aktywowane jako środki trwałe w budowie; - istotne nakłady na prace badawcze i rozwojowe prezentowano tak jakby były to wyłącznie prace rozwojowe (nakłady na prace badawcze nie były odnoszone do okresów bieżących); - istotne koszty działalności operacyjnej w szczególności koszty zarządu i koszty sprzedaży były odnoszone w koszty pozyskania kapitału (zmniejszenie kapitału zapasowego); - zaniechane nakłady na środki trwałe w budowie nie były na bieżąco ujmowane w kosztach; - zakończone prace rozwojowe nie były na bieżąco rozliczane. Według sporządzonych na dzień dzisiejszy szacunków Zarządu łączna kwota stwierdzonych przez Emitenta w latach 2009-2014 nieprawidłowości przekroczyła kwotę 21 mln złotych. Z kwoty tej około 4,5 mln złotych kosztów zostało w latach 2009-2012 błędnie odniesione na koszty pozyskania kapitału, zawyżając tym samym wyniki finansowe w tym okresie. Kwoty, które w latach ubiegłych
powinny wpłynąć na wynik finansowy (poprzez jego obniżenie) stanowią około 14,3 mln złotych i jako błąd podstawowy zostaną wykazane w sprawozdaniu finansowym jako nierozliczony wynik z lat ubiegłych. Kwoty nieprawidłowości które wpłyną na obniżenie wyniku roku 2014 sięgają 2,3 mln złotych. Emitent zastrzega że trwa sporządzanie raportu kwartalnego i do czasu jego publikacji ww. wartości liczbowe mogą ulec korektom. Emitent deklaruje, że podejmie niezbędne działania prawne w celu pociągnięcia do odpowiedzialności osób odpowiedzialnych za powstałe nieprawidłowości i nadużycia. Jednocześnie Emitent sygnalizuje, że kolejne raporty okresowe przekazywane przez Emitenta będą uwzględniały fakt dokonania korekt powyższych nieprawidłowości. | | | | | | | | | | | |

| | | | | | | | | | | | | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | PZ CORMAY SPÓŁKA AKCYJNA | | | | | | | | | | | | | | |
| | | (pełna nazwa emitenta) | | | | | | | | | | | | | | |
| | | PZ CORMAY S.A. | | Usługi inne (uin) | | | | | | | | | | | | |
| | | (skrócona nazwa emitenta) | | (sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie) | | | | | | | | | | | | |
| | | 05-092 | | Łomianki | | | | | | | | | | | | |
| | | (kod pocztowy)