Salmonella w kurczakach. Jak się chronić?

Strach padł na smakoszy drobiu. W ubojni na Warmii i Mazurach wykryto pięć ton kur zakażonych groźnymi szczepami salmonelli. Przyjechały do nas ze Słowacji. I zostaną... zjedzone. Ich mięso – po podgrzaniu do 75 stopni, co ma zabić salmonellę – trafi do sklepów. Mamy się bać? Lepiej dmuchać na zimne.

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl | bogdan hrywniak

Drób jest największym siedliskiem salmonelli spośród zwierząt rzeźnych. Bakterie zabija gotowanie albo pieczenie mięsa w temperaturze powyżej 70 stopni przez minimum 30 minut. Ale mając do czynienia z surowym mięsem, musimy być bardzo ostrożni, żeby bakterie nie rozprzestrzeniły się po kuchni. A wtedy mamy jak w banku kłopoty ze zdrowiem. – Salmonella atakuje przewód pokarmowy i jelita, powoduje wymioty, biegunkę, wysoką temperaturę, dreszcze i ogólne rozbicie – tłumaczy Urszula Jędrzejczyk z łódzkiego sanepidu.

– Samo zakażenie salmonellą jest uleczalne, ale jeśli je się zlekceważy, bakterie dostaną się do krwi, mogą wywołać posocznicę, a ta może skutkować nawet zgonem – przestrzega pani inspektor. Dlatego drobiu nigdy nie wolno jeść w postaci surowej ani nawet półsurowej. A po jego zakupie rygorystycznie przestrzegajmy podanych niżej zasad.

O tym trzeba pamiętać!

Załóż fartuch
Bakterie mutują się na odzieży. A przecież nie chcemy ich w domu jeszcze więcej.

Umyj ręce
Po pokrojeniu kurczaka, zanim czegokolwiek dotkniemy, w ruch musi pójść woda i mydło. Najlepiej antybakteryjne.

Wyparz nóż
Najlepiej umyć go w zmywarce. A jeśli jej nie mamy, wkładamy nóż do wrzątku, żeby mieć pewność, że bakterie wyginą.

Wyczyść deskę
Do krojenia surowego mięsa najlepiej używać plastikowych albo szklanych desek, które łatwiej domyć. Drewnianą – by lepiej ją odkazić – po polaniu wrzątkiem warto posypać solą.

Wyczyść stół
Nie wystarczy umyć deski i noża. Trzeba przetrzeć także stół, na którym kroiliśmy mięso. Najlepiej środkiem antybakteryjnym.

Biegunka, wymioty i wysoka gorączka
Jeśli zarazimy się salmonellą, problemy nie zaczną się od razu. Bakteria rozwija się w naszym organizmie od 12 do 24 godzin. A potem? Wymioty, biegunka, wysoka temperatura, dreszcze i potężne osłabienie. Jest to niebezpieczne zwłaszcza w przypadku dzieci i starszych osób, ponieważ może spowodować błyskawiczne odwodnienie organizmu. Jeśli pojawią się takie objawy, nie ma czasu do namysłu: trzeba szukać pomocy lekarza. Samo zakażenie salmonellą jest uleczalne, ale zlekceważenie go może nawet zabić. Jeśli bakterie dostaną się do krwi, mogą wywołać posocznicę, a ta zaatakuje wątrobę, trzustkę i inne organy.

Wybrane dla Ciebie
Tragedia w Częstochowie. Nie żyje pracownik huty
Tragedia w Częstochowie. Nie żyje pracownik huty
Chcesz mieć 6 tys. zł emerytury? Oto ile musisz zarabiać
Chcesz mieć 6 tys. zł emerytury? Oto ile musisz zarabiać
Jak zrozumieć rachunek za prąd? Oto najważniejsze elementy
Jak zrozumieć rachunek za prąd? Oto najważniejsze elementy
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Bas niezgody. Spór mieszkańców apartamentowców z klubem fitness
Bas niezgody. Spór mieszkańców apartamentowców z klubem fitness
Te grzyby kosztują 4 tys. zł. Podpowiada, gdzie je sadzić
Te grzyby kosztują 4 tys. zł. Podpowiada, gdzie je sadzić
Koniec zakładu z grupy polskiego miliardera. Wypłacili ogromne bonusy
Koniec zakładu z grupy polskiego miliardera. Wypłacili ogromne bonusy
Niektórzy będą mogli uniknąć podatku od spadku. Rząd ma nowy pomysł
Niektórzy będą mogli uniknąć podatku od spadku. Rząd ma nowy pomysł
Bez uprawnień, bez poszanowania zasad. Rolniczka w rękach policji
Bez uprawnień, bez poszanowania zasad. Rolniczka w rękach policji
Zakazane przy cukrzycy. Polacy kupują je na potęgę
Zakazane przy cukrzycy. Polacy kupują je na potęgę
Nie rozbił kumulacji, a wygrał w Eurojackpot. Oto nagroda Polaka
Nie rozbił kumulacji, a wygrał w Eurojackpot. Oto nagroda Polaka
Wydano ostrzeżenie przed syropem. Zgony dzieci w Indiach
Wydano ostrzeżenie przed syropem. Zgony dzieci w Indiach