Salmonella w łososiu. GIS pokazał zdjęcie produktu z wycofanej partii
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed jedną z partii łososia sałatkowego. Z powodu wykrycia groźnej bakterii partia ta zniknie ze sklepów. Spożycie artykułu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
19 lutego Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące jednej z partii sałatkowego łososia atlantyckiego wędzonego na zimno marki Fisher King. W produkcie wykryto bakterie Salmonelli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile zaoszczędzisz w 2025 roku? Sonda o trendzie No Buy
Partia znika ze sklepów
Problem dotyczy produktu "Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo" o masie 100 g i numerze partii: 0616. Produkt jest sprzedawany pod marką Fisher King. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia 25.02.2025 r.
Producent, firma Contimax S.A, zdecydował się na wycofanie tej partii z rynku. Natomiast organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie i monitorują proces wycofania wskazanego artykułu z obrotu handlowego. Tak wygląda opakowanie łososia, w partii którego wykryto pałeczki Salmonelli:
GIS ostrzega, że spożywanie produktu z tego konkretnego numeru partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Co robić w przypadku zatrucia?
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów zatrucia pokarmowego ściśle związanych ze spożyciem tego produktu, zalecane jest natychmiastowe skonsultowanie się z lekarzem.
Jak wyjaśnia GIS, "pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty".
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonellozy.