Tu sprzedawali kebaby ze składnikami po terminie. Oto adresy lokali
W Kędzierzynie-Koźlu wykryto nieprawidłowości w dwóch lokalach serwujących kebaby. Inspektorat ujawnił szczegóły dotyczące przeterminowanych produktów i fałszywych oznaczeń składników.
Jak podaje portal lokalna24.pl, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu przeprowadził kontrole w czterech punktach gastronomicznych w Kędzierzynie-Koźlu.
Dwie decyzje są już prawomocne, dotyczące lokali Kebab Inn Grill Bar i KEBABIAN. W obu przypadkach wykryto poważne nieprawidłowości związane z oznaczeniami składników i przeterminowanymi produktami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaja cała dobę. Nietypowa maszyna na wrocławskim osiedlu
Jakie nieprawidłowości wykryto?
W Kebab Inn Grill Bar przy ul. Kozielskiej 27A, który został zamknięty, stwierdzono użycie przeterminowanych surowców, niektóre z nich były nawet 11 tygodni po terminie ważności. Ponadto, w oznakowaniu podano nieprawdziwe informacje dotyczące składników, w tym użycie sera niepodlegającego rejestracji zamiast deklarowanego sera feta.
W KEBABIAN przy ul. Wojska Polskiego 19, informowano o daniach z wołowiny, które faktycznie zawierały mieszankę wołowiny i drobiu. Podobnie jak w Kebab Inn, nie ujawniono składników mogących powodować alergie.
Niskie kary dla sprzedawców przeterminowanej żywności
Lokalna24.pl poinformowała, że obie spółki, KEBAB-MARK i Deshi Group, nałożono kary administracyjne w wysokości 1000 zł. Są to najniższe możliwe kary, jakie mógł nałożyć inspektorat. Decyzje dotyczące innych punktów Kebab Inn w mieście są w toku, a stronom przysługuje odwołanie do 14 sierpnia 2025 r.
Inspektorat podkreśla, że temat nieprawidłowości w lokalach serwujących kebaby w Kędzierzynie-Koźlu jest monitorowany od jesieni 2024 r. Dzisiejsze informacje doprecyzowują, które lokale mają już prawomocne decyzje.