Stabilizacja cen na rynku owoców i warzyw trwa - Ebronisze.pl
13.10.Warszawa (PAP) - Koniec pierwszej dekady października to
stabilizacja cen na hurtowym rynku owoców i warzyw. Chociaż, jak
podkreślają analitycy, zarysowuje się lekki trend...
13.10.Warszawa (PAP) - Koniec pierwszej dekady października to stabilizacja cen na hurtowym rynku owoców i warzyw. Chociaż, jak podkreślają analitycy, zarysowuje się lekki trend spadkowy - wynika z analiz portalu Ebronisze.pl.
Pod koniec ubiegłego tygodnia cena jabłek przemysłowych w skupach spadła do poziomu 0,08-0,10 zł/kg.
"Jabłek przemysłowych jest bardzo dużo, a część zakładów wstrzymała skup, gdyż zaczyna brakować powierzchni magazynowych dla koncentratu, na który jest ograniczony popyt mimo niskiej ceny" - napisano w komentarzu.
Ceny jabłek deserowych z opakowaniem pozostawały stabilne, w zależności od gatunku wahały się w przedziale 0,60-1,00 zł/kg.
Jak podają analitycy stabilne były również ceny śliwek schłodzonych: 2,00-2,20 zł/kg.
WARZYWA
Na rynku warzywnym także stabilizacja. W minionym tygodniu nie zmieniały się ceny warzyw korzeniowych i kapustnych, informuje portal.
Ze względu na poprawę pogody i bardziej słoneczne dni lekko spadały ceny warzyw ciepłolubnych.
Papryka czerwona, kończyła tydzień średnią ceną 3,30 zł/kg, zielona ceną 2,15 zł/kg.
Cena ogórków szklarniowych na koniec tygodnia wynosiła 4,25-4,75 zł/kg.
Taniały kalafiory - z przeciętnej ceny 2,20 zł/szt. do 1,75 zł/szt i brokuły - z 2,05 zł/szt do 1,70 zł/szt.
Natomiast cena pomidorów, jak wynika z notowań analityków, rosła przez cały miniony tydzień.
"Na koniec tygodnia za pomidory płacono przeciętnie 3,48-3,65 zł/kg" - napisali eksperci.
"Można to tłumaczyć dużym popytem na te warzywa, zarówno na rynku polskim jak i w Europie" - dodają.
Analizy portalu Ebronisze.pl zawierają notowania owoców i warzyw z pięciu największych rynków hurtowych w Polsce. (PAP)
bg/ gor/