Susza uderza w produkcję cukru. Będzie droższy?

Zbiory buraków cukrowych mogą być niższe o jedną czwartą.

Susza uderza w produkcję cukru. Będzie droższy?
Źródło zdjęć: © WP.PL | david pacey/flickr (CC BY 2.0)
Damian Słomski

13.09.2015 11:16

Tegoroczna susza uderzy w produkcję cukru - oceniają analitycy branżowego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Będzie go mniej, a ceny mogą wzrosnąć. Według szacunków, zbiory buraków cukrowych mogą być niższe o jedną czwartą.

Jak oceniają eksperci, w 2015 roku buraki cukrowe zasiano na powierzchni około 180 tys. hektarów, tj. o 16 tys. hektarów mniej niż przed rokiem. Niekorzystne warunki pogodowe w okresie letnim spowodowały, że buraki cukrowe będą zbierane z powierzchni ok. 170 tys. ha.

Jak piszą eksperci IERiGŻ, długotrwała susza w okresie poprzedzającym zbiory negatywnie wpłynie na plony, które aktualnie są szacowane na około 500 decyton buraków z hektara, wobec 689 decyton przed rokiem.

Mniejsza powierzchnia uprawy i niższe plony spowodują spadek zbiorów do około 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 roku. Eksperci Instytutu oceniają, że produkcja cukru może wynieść około 1300 tys. ton.

Problemy ma nie tylko Polska

Na globalnym rynku będzie niedobór cukru, a w krajach Unii Europejskiej cukru będzie najmniej od 5 lat - wynika z prezentacji przedstawionej przez Johna Stansfielda, analityka Group Sopex.

Globalna podaż cukru w sezonie 2015-16 będzie niższa niż popyt o 4,5 miliona ton - ocenia Stansfield. W obecnym sezonie 2014-2015 na rynkach nadpodaż cukru wynosi 2,5 miliona ton.

Globalna produkcja cukru w sezonie 2015-16 wyniesie 177,7 mln ton wobec 180,9 mln ton w 2014-15 - szacuje analityk Group Sopex. Popyt na cukier wzrośnie zaś w 2015-16 do 182,2 mln ton, podczas gdy w obecnym sezonie 2014-15 wyniesie 178,4 mln ton.

Co z cenami?

Prawa ekonomii są nieubłagane. Spadek produkcji z jednoczesnym wzrostem popytu na cukier muszą przełożyć się na wzrost cen. W ciągu ostatnich trzech tygodni ceny na światowych giełdach wzrosły o 15 proc.

Wzrost cen na rynkach nie musi jednak od razu i bezpośrednio przełożyć się na ceny na półkach sklepowych. Tym bardziej, że ogólna tendencja, utrzymująca się od ponad dwóch lat, jest ewidentnie spadkowa. Ceny cukru na świecie spadły w tym czasie o połowę.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (46)