Test keczupów Wirtualnej Polski. Sprawdź co jesz
Czy kupując keczup, zawsze płacisz za sos z pomidorów? Wirtualna Polska po raz drugi wzięła pod lupę składy keczupów najchętniej kupowanych przez Polaków. Przeanalizowaliśmy receptury kilkudziesięciu produktów, zwracając szczególną uwagę na zawartość pomidorów, jak również na takie dodatki, jak konserwanty, zagęstniki i aromaty. Potwierdziło się to, co zauważyliśmy już w zeszłym roku: **niestety, cena nie zawsze idzie w parze z jakością**.
Keczupy zmieniają się na lepsze
Czy kupując keczup, zawsze płacisz za sos z pomidorów? Wirtualna Polska po raz drugi wzięła pod lupę składy keczupów najchętniej kupowanych przez Polaków. Przeanalizowaliśmy receptury kilkudziesięciu produktów, zwracając szczególną uwagę na zawartość pomidorów, jak również na takie dodatki, jak konserwanty, zagęstniki i aromaty. Potwierdziło się to, co zauważyliśmy już w zeszłym roku: niestety, cena nie zawsze idzie w parze z jakością.
W drugim teście keczupów Wirtualnej Polski uwzględniliśmy najpopularniejsze marki z zeszłorocznego zestawienia oraz te, o które najczęściej dopominali się nasi czytelnicy. To dlatego w tym roku na liście znalazło się czterech debiutantów. Ale nowe marki to nie jedyne zmiany w naszym rankingu.
Od zeszłego roku aż pięć keczupów wprowadziło zmiany w składzie. Dobra wiadomość jest taka, że żadna z nich nie była zmianą na gorsze. Zazwyczaj producenci zwiększali udział pomidorów w składzie lub zmieniali zagęstnik na bardziej naturalny. Czyżby była to reakcja na nasz poprzedni test? Nawet jeśli to nie nasza zasługa, to i tak będziemy patrzeć producentom na ręce i kontrolować ich poczynania.
Zobacz, jak w tym roku wypadła twoja ulubiona marka!
Polecamy też zeszłoroczny Test Keczupów oraz Najpopularniejsze Keczupy według głosowania internautów.
Ketchup Mikado
Opakowanie: 470 g, plastikowe
Cena: 54 gr/100 g
Wartość energetyczna: 123 kcal/100g g (łagodny) 141 kcal/100 g (pikantny)
Skład: Koncentrat pomidorowy (łagodny: 196 g pomidorów/100 g ketchupu, pikantny 185 g pomidorów/100 g ketchupu ), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty (w wersji łagodnej zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera gorczycę, w wersji pikantnej dodatkowo są przyprawy).
Keczup Mikado z Lidla to jeden z czterech debiutantów w naszym teście. Jest to najtańszy produkt w zestawieniu, ale akurat znajdował się w promocji. Bez niej byłby droższy o 6 gr na każde 100 gramów.
Trzeba przyznać, że pod względem składu dyskontowy keczup prezentuje się bardzo dobrze. Co prawda przyrządzono go z koncentratu, a nie bezpośrednio z pomidorów, ale zawartość 196 g pomidorów na 100 g gotowego produktu, to więcej niż najlepszy wynik zeszłorocznego zestawienia. Na plus przemawia też brak konserwantów. W składzie znajdziemy za to substancję zagęszczającą i aromaty.
Warto zwrócić uwagę, że jest to produkt dość kaloryczny, zwłaszcza w wersji pikantnej.
Ketchup Madero
Opakowanie: 470 g, plastikowe
Cena: 59 gr/100 g
Wartość energetyczna: 152 kcal/100 g (łagodny) 144 kcal/100 g (pikantny)
Skład: Koncentrat pomidorowy (łagodny: 196 g pomidorów/100 g ketchupu, pikantny 185 g pomidorów/100 g ketchupu ), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty naturalne (w wersji pikantnej dodatkowo przyprawy).
Jak Lidl, to i Biedronka. Keczup Madero należał do tych, o które najczęściej pytali w komentarzach internauci. Cena produktu jest bardzo zbliżona do oferty Lidla bez promocji.
Również przeglądając skład, odnosi się wrażenie, że dwie największe sieci dyskontowe w kraju patrzą sobie nawzajem na ręce. Zawartość pomidorów jest identyczna, a reszta składu bardzo podobna. W produkcie Biedronki również nie ma konserwantów, a są zagęstnik i aromaty. Biedronka zaznacza jednak, że są to aromaty naturalne.
Keczupy z Biedronki mają jeszcze więcej kcal niż te z Lidla.
Ketchup Dawtona
Opakowanie: 450 g + 50 g, plastikowe
Cena: 60 gr/100 g
Wartość energetyczna: 90 kcal/100 g
Skład:Woda, koncentrat pomidorowy (50%), cukier, ocet spirytusowy, zagęstnik: skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu, aromat
Minimalnie drożej niż keczupy dyskontowe plasuje się Dawtona, ale pod względem składu jest dużo gorzej. Po usunięciu z naszego testu marek TiP i Real Quality jest to jedyny keczup, który na pierwszym miejscu w składzie ma wodę. Koncentratu pomidorowego jest tylko 50 proc. Do tego dochodzą zagęstniki i konserwanty. Przypominamy, że choć jest on dopuszczony do użytku, to nie zaleca się częstego spożywania benzoesanu sodu.
Tak samo jak w ubiegłym roku keczupy Dawtona są sprzedawane w promocji 450 + 50 g. Czyżby trwała ona przez okrągły rok?
Ketchup Tortex
Opakowanie: 500 g, plastikowe
Cena: 66 gr/100 g
Wartość energetyczna: 100 kcal/100g
Skład: Koncentrat pomidorowy (42%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu, przyprawy: kolendra, tymianek, cząber, oregano, szałwia, aromat (w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz czarny, bez aromatu).
W zeszłorocznym głosowaniu internautów Tortex zebrał 9 proc. głosów i to mimo tego, że w naszym teście pokazaliśmy, że pod względem składu nie należy do czołówki; mała zawartość pomidorów, konserwanty i zagęstniki nie zniechęciły jednak jego amatorów.
W tym roku mamy dla nich dobrą wiadomość: producent (Unilever) zwiększył zawartość koncentratu z 37 do 42 proc., a woda przesunęła się z drugiego na trzecie miejsce w składzie. Wpłynęło to również na wzrost wartości energetycznej o 5 kcal.
Ketchup numer VII
Opakowanie: 585 g, szklane
Cena: 68 gr/100 g
Wartość energetyczna: 147 kcal/100 g
Skład: Koncentrat pomidorowy 78% (odpowiednik 200g pomidorów/100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromat.
Ketchup numer VII to kolejny debiutant, o którego dopraszali się nasi użytkownicy. Można powiedzieć, że całkiem słusznie. Producent chwali się, że wykonany z koncentratu sos powstał aż z 200 g pomidorów na każde 100 g produktu. To najlepszy wynik w tym roku! Dużym plusem jest również brak konserwantów i niezbyt wygórowana cena (za nieco większe niż u innych keczupów opakowanie).
Za wadę można natomiast uznać obecność dwóch substancji zagęszczających: gumy guar i gumy ksantanowej. Osoby na diecie powinny zwrócić uwagę na dużą wartość kaloryczną produktu.
Ketchup Mosso
Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 71 gr/100 g
Wartość energetyczna: brak danych
*Skład: *Koncentrat pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, ekstrakty naturalnych przypraw, substancja zagęszczająca - skrobia ziemniaczana modyfikowana, substancja stabilizująca - guma ksantanowa, substancje konserwujące: E 211 (sorbinian potasu), E202 (benzoesan sodu).
Tak jak w zeszłym roku keczup marki Mosso pozostaje wielką niewiadomą. Producent nie podał informacji o procentowej zawartości koncentratu ani wartości energetycznej. Z etykiety dowiemy się jednak, że w składzie są zarówno konserwanty, zagęstniki, jak i stabilizatory.
Ketchup Włocławek
Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 73 gr/100 g
Wartość energetyczna: 104 kcal/100g
*Skład: *Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.
Opakowanie: 380 g, szklane
Cena: 87 gr/100 g
Wartość energetyczna: 106 kcal/100g
Skład:Pomidory (161 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z cebuli (6,7%) i selera (7,3%), skrobia kukurydziana modyfikowana, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy.
Keczup z Włocławka w zeszłym roku był drugą najpopularniejszą marką wśród czytelników Wirtualnej Polski. Możliwe, że pewien wpływ na ten stan rzeczy miała zmiana właściciela marki i pewien rozgłos medialny. Po roku widać, że jeżeli są zmiany to raczej na lepsze.
W zeszłym roku zwróciliśmy uwagę na obecny w składzie keczupu sztuczny zagęstnik acetylowany adypinian diskrobiowy. Choć jest to substancja bezpieczna, to producent zdecydował się zastąpić ją - przynajmniej w szklanym opakowaniu - skrobią modyfikowaną. Skład keczupu w plastikowej butelce pozostał bez zmian.
Przypominamy, że w słoiczku nie ma konserwantów, a do plastikowego pojemnika dodano benzoesanu sodu.
Ketchup Kotlin
Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 82 gr/100 g
Wartość energetyczna: 102 kcal/100g (łagodny) 94 kcal (pikantny)
Skład: Pomidory (160 g / 100g ketchupu łagodnego; 120 g /100 g ketchupu pikantnego), woda, cukier, skrobia kukurydziana modyfikowana (w wersji pikantnej: substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy), sól, regulator kwasowości: kwas octowy i kwas cytrynowy ( w wersji pikantnej tylko octowy), naturalny aromat (w wersji łagodnej: zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i alergeny gorczycę i gluten ), substancja konserwująca - benzoesan sodu.
W zeszłym roku Ketchup Kotlin należał do najdroższych w naszym zestawieniu. W tym roku za sprawą promocji jest znacznie tańszy. Ważniejsza zmianą jest jednak zwiększenie zawartości pomidorów w wersji łagodnej o 24 g na każde 100 g produktu. Ponadto podobnie jak w przypadku keczupu z Włocławka w wersji łagodnej zrezygnowano z acetylowanego adypinianu diskrobiowego na rzecz skrobi modyfikowanej.
Większa zawartość pomidorów wpłynęła na wzrost wartości kalorycznej o 5 kcal. W keczupie Kotlin znajduje się konserwant, a w wersji pikantnej również wzmacniacz smaku.
Ketchup Roleski
Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 84 gr/100 g
Wartość energetyczna: 109 kcal/100g
Skład: Przecier pomidorowy (59%), cukier, woda, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, cebula, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty.
Skład keczupu marki Roleski nie zmienił się od zeszłego roku i tak jak przed rokiem nie ma różnic w składzie między wersją łagodną a pikantną.
Na korzyść składu tego keczupu przemawia brak konserwantów. Jest to jednak produkt zrobiony z przecieru pomidorowego z dodatkiem zagęstnika i aromatów.
M Tomato Ketchup
Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 86 gr/100 g
Wartość energetyczna: 111 kcal/100g
Skład: Koncentrat pomidorowy (190 g pomidorów na 100 g ketchupu), syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, sól, ekstrakty przypraw.
Keczup firmowany marką McDonalda należał do ścisłej czołówki w ubiegłym roku i podobnie jest teraz. Może się pochwalić trzecią największą zawartością pomidorów, brakiem konserwantów, aromatów i zagęstników. Niezbyt dobrą wiadomością jest obecność w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, który jest mniej korzystny dla zdrowia od cukru.
Jak można się było spodziewać, oryginalna receptura McDonalda nie zmieniła się w ciągu roku i skład keczupu pozostał bez zmian. Dlatego szczególnie dziwi spadek wartości energetycznej o 5 kcal na 100 g. Czyżby producent jednak nieznacznie zmienił proporcje składników?
Ketchup Pudliszki
Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 86 gr/100 g
Wartość energetyczna: 146 kcal/100g (łagodny) 141 kcal/100g (pikantny)
Skład: Pomidory (193 g / 100g ketchupu łagodnego; 183 g /100 g ketchupu pikantnego), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne (w wersji pikantnej dodatkowo: zioła, przyprawy).
*Keczup Pudliszki w zeszłym roku wygrał pod względem zawartości pomidorów w składzie. W tym roku jest drugi.* Producent nie stosuje konserwantów, ale za to dodał do keczupu zagęstnik i aromaty.
Jak wykazało zeszłoroczne głosowanie internautów, Pudliszki to ulubiony keczup co trzeciego Polaka. Od zeszłego roku zmieniła się jednak informacja na opakowaniu wersji pikantnej. W wykazie składników pojawiły się zioła. Okazuje się jednak, że nie była to zmiana w składzie.
"Skład ketchupu marki Pudliszki nie zmienił się w żaden sposób od wielu lat. Jako marka, która pierwsza wprowadziła na polski rynek ketchup, bo już w 1927 roku, wychodzimy z założenia, że nie poprawia się produktu, który jest tak uwielbiany przez konsumentów. Na etykiecie również w zeszłym roku, były wymienione zioła, z tym że były one zakwalifikowane do kategorii przypraw" - czytamy w nadesłanym do redakcji WP.PL oświadczeniu producenta.
Ketchup Kamis
Opakowanie: 425 g, plastikowe
Cena: 99 gr/100 g
Wartość energetyczna: 95 kcal/100g (łagodny) 97 kcal/100 g (pikantny)
Skład: Pomidory (132 g/ 100 g ketchupu), cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat soku z czarnej marchwi, cebula, aromaty zawierające gluten i seler (w wersji pikantnej dodatkowo: ekstrakty z przypraw m.in. chili).
Keczup Kamis może pochwalić się przeciętną zawartością pomidorów oraz ciekawymi dodatkami, jak sok z czarnej marchwi i cebula. W składzie znajdziemy też zagęstnik w postaci skrobi modyfikowanej. Możemy też trafić na opakowanie zawierające syrop glukozowo-fruktozowy.
Kamis to stosunkowo drogi keczup jak na swój skład.
Ketchup Hellmann's
Opakowanie: 450 g, plastikowe
Cena: 1 zł 11 gr/100 g
Wartość energetyczna: 100 kcal/100g
Skład: Pomidory (151 g / 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki (w wersji pikantnej dodatkowo: pieprz cayenne i pieprz czarny).
W zeszłym roku w teście uwzględniliśmy dwa rodzaje keczupów marki Hellmann's: klasyczny i pomidorowy. W tym roku producent w ofercie ma po prostu Ketchup Hellmann's. Na szczęście ze składu wynika, że nowy produkt bazuje na jakościowo lepszym Ketchupie Pomidorowym.
Co więcej w składzie zamiast 63 proc. koncentratu znajdziemy 151 g pomidorów na 100 g sosu. Jest to również produkt bez konserwantów, ale podobnie jak większość zawiera zagęstnik w formie skrobi modyfikowanej.
*Hellmann's to trzeci najdroższy keczup w tegorocznym teście. *
Krzepki Radek i Słodka Ania
Opakowanie: 310 g, szklane
Cena: 1 zł 29 gr/100 g
Wartość energetyczna: brak danych
Skład: Koncentrat pomidorowy, cukier, kwasek cytrynowy, sól morska z mikroelementami, substancja konserwująca - benzoesan sodu, przyprawy, witamina C, skrobia modyfikowana, magnez, błonnik 3%.
Keczupy firmy Rybak to ostatni debiut w tym roku. Niestety części konsumentów produkt ten może być nieznany, bowiem produkowany jest w małej wytwórni w Milanówku. Mimo wszystko liczba komentarzy czytelników, wspominających o tym keczupie była spora.
Co mówi nam etykieta obu keczupów? Niestety niewiele. Producent nie podał procentowej zwartości koncentratu i choć chwali się wykorzystaniem z soli morskiej i wysoką zawartością magnezu, to nie da się ukryć, że Słodka Ania i Krzepki Radek mają konserwanty i zagęstniki.
Jak na taki skład, niezbyt miłą wiadomością jest wysoka cena. Częściowo może ona wynikać z niezbyt dużego opakowania, w którym keczupy są dostępne.
Ketchup Heinz
Opakowanie: 342 g, plastikowe
Cena: 1 zł 31 gr/100 g
Wartość energetyczna:brak danych
Skład: Pomidory 132 g / 100g ketchupu, ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawy (w łagodnej), pieprz cayenne (w pikantnym).
Tak jak poprzednim razem najdroższym keczupem w teście WP.PL jest Heinz. W tym roku wzięliśmy jednak pod uwagę mniejsze, bardziej charakterystyczne dla Heinza opakowanie. Skład pozostał bez zmian.
Heinz wyróżnia się przede wszystkim brakiem zagęstników i konserwantów. Zawartość pomidorów jest raczej przeciętna. Mimo wszystko w zeszłym roku za swój ulubiony keczup uznało go 10 proc. internautów.
Zobacz też zeszłoroczny Test Keczupów oraz Najpopularniejsze Keczupy według głosowania internautów.