Test keczupów Wirtualnej Polski. Sprawdź co jesz
Keczupy zmieniają się na lepsze
Czy kupując keczup, zawsze płacisz za sos z pomidorów? Wirtualna Polska po raz drugi wzięła pod lupę składy keczupów najchętniej kupowanych przez Polaków. Przeanalizowaliśmy receptury kilkudziesięciu produktów, zwracając szczególną uwagę na zawartość pomidorów, jak również na takie dodatki, jak konserwanty, zagęstniki i aromaty. Potwierdziło się to, co zauważyliśmy już w zeszłym roku: **niestety, cena nie zawsze idzie w parze z jakością**.
Czy kupując keczup, zawsze płacisz za sos z pomidorów? Wirtualna Polska po raz drugi wzięła pod lupę składy keczupów najchętniej kupowanych przez Polaków. Przeanalizowaliśmy receptury kilkudziesięciu produktów, zwracając szczególną uwagę na zawartość pomidorów, jak również na takie dodatki, jak konserwanty, zagęstniki i aromaty. Potwierdziło się to, co zauważyliśmy już w zeszłym roku: niestety, cena nie zawsze idzie w parze z jakością.
W drugim teście keczupów Wirtualnej Polski uwzględniliśmy najpopularniejsze marki z zeszłorocznego zestawienia oraz te, o które najczęściej dopominali się nasi czytelnicy. To dlatego w tym roku na liście znalazło się czterech debiutantów. Ale nowe marki to nie jedyne zmiany w naszym rankingu.
Od zeszłego roku aż pięć keczupów wprowadziło zmiany w składzie. Dobra wiadomość jest taka, że żadna z nich nie była zmianą na gorsze. Zazwyczaj producenci zwiększali udział pomidorów w składzie lub zmieniali zagęstnik na bardziej naturalny. Czyżby była to reakcja na nasz poprzedni test? Nawet jeśli to nie nasza zasługa, to i tak będziemy patrzeć producentom na ręce i kontrolować ich poczynania.
Zobacz, jak w tym roku wypadła twoja ulubiona marka!
Polecamy też zeszłoroczny Test Keczupów oraz Najpopularniejsze Keczupy według głosowania internautów.