Truskawka kaszubska i redykołka objęte ochroną unijną

Truskawka kaszubska to trzynasty, a redykołka czternasty polski produkt regionalny zarejestrowany przez Unię i objęty ochroną.

03.12.2009 11:03

Redykołka to niewielki, półtwardy, półtłusty serek w kształcie zminiaturyzowanego zwierzątka, ptaka, serduszka lub wrzeciona. Najmniejsze (w kształcie wrzecion) warzą od 30 do 60 g, zaś pozostałe nie przekraczają wagi 300 g. Podstawowym składnikiem „redykołki” jest mleko owcze pochodzące od rasy „Polska Owca Górska”. Możliwe jest dodanie mleka krowiego rasy „Polska Krowa Czerwona” (do 40%).

Redykołka, będąca Chronioną Nazwą Pochodzenia, może być produkowana na terenie wybranych gmin województwa śląskiego i małopolskiego. Obszar ten pokrywa się z terenem leżącym u północnego podnóża Tatr zwanym Podhalem, będącym jednym z najczystszych w Polsce. Redykołka jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Swą nazwę zawdzięcza temu, że rozdawano je bezpłatnie w czasie „redykania się”, czyli powrotu owiec z hali.

Truskawka kaszubska wyróżnia się bardzo silnym, wyjątkowym i intensywnym aromatem oraz zapachem, a także słodszym smakiem od owoców pochodzących z innych regionów. Miąższ owoców jest jędrny i soczysty. Pod zarejestrowaną nazwą mogą być sprzedawane jedynie odmiany Elsanta i Honeoye należące do klasy ekstra lub klasy I (do bezpośredniego spożycia) lub odmiana Senga Sengana (do przetwórstwa).

Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna (w języku kaszubskim) może być produkowana na obszarze powiatu kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gmin Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.

System chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, dzięki regularnym kontrolom produktów posiadających zarejestrowane nazwy, daje pewność konsumentom, że są to produkty wysokiej jakości.

Handel-Net.pl

uetruskawkihandel
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)