Trwa ładowanie...
d3e0ge2

W '12 spadek produkcji i konsumpcji wieprzowiny i wołowiny, zaś wzrost drobiu - ARR

20.04. Warszawa (PAP) - W 2012 r. nastąpi spadek w produkcji mięsa wieprzowego oraz wołowego, natomiast wzrośnie produkcja drobiu - prognozuje w raporcie Agencja Rynku Rolnego....

d3e0ge2
d3e0ge2

20.04. Warszawa (PAP) - W 2012 r. nastąpi spadek w produkcji mięsa wieprzowego oraz wołowego, natomiast wzrośnie produkcja drobiu - prognozuje w raporcie Agencja Rynku Rolnego. Zdaniem ARR w bieżącym roku nastąpi spadek konsumpcji wieprzowiny i wołowiny, a wzrośnie konsumpcja drobiu

WIEPRZOWINA

"Zmniejszenie pogłowia loch prośnych oraz utrzymujące się niekorzystne relacje cen skupu żywca do cen pasz determinują dalszy spadek pogłowia. Przewiduje się, że liczba świń w połowie 2012 r. będzie jeszcze o kilka procent mniejsza niż w lipcu 2011 r. i może ukształtować się na poziomie poniżej 13 mln sztuk. Spadek krajowego pogłowia trzody chlewnej może być łagodzony importem prosiąt i warchlaków" - napisano w raporcie ARR.

"Aktualny oraz przewidywany stan i struktura pogłowia trzody chlewnej wskazują, że krajowa produkcja wieprzowiny w 2012 r. ulegnie znacznemu ograniczeniu. Przewiduje się, że spadek może wynieść 12-15 proc." - dodano.

d3e0ge2

ARR przewiduje, że w 2012 r. spadnie także konsumpcja wieprzowiny.

"W związku z brakiem perspektyw na istotny spadek cen detalicznych wieprzowiny w okresie objętym prognozą przewiduje się, że w 2012 r. konsumpcja tego mięsa ulegnie dalszemu zmniejszeniu" - napisano.

"Biorąc pod uwagę spadek krajowej produkcji przewiduje się, że w 2012 r. nastąpi wzrost importu wieprzowiny do Polski, a ujemne saldo obrotów produktami wieprzowymi ulegnie zwiększeniu" - dodano.

WOŁOWINA

d3e0ge2

"Biorąc pod uwagę spadek pogłowia krów oraz rosnące ceny żywca cielęcego przewiduje się, że w 2012 r., a zwłaszcza w pierwszym półroczu, produkcja żywca wołowego w Polsce będzie mniejsza niż w roku ubiegłym" - napisano.

"Przewiduje się, że w 2012 r. (zwłaszcza w jego pierwszej połowie) polski eksport wołowiny ukształtuje się na poziomie niższym od wysokiego poziomu odnotowanego w roku poprzednim i może wynieść około 315 tys. ton. (...). W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2012 r. wzrost cen detalicznych wołowiny wyniósł 17 proc. w porównaniu do roku poprzedniego. Wskazuje to, że w bieżącym roku można przewidywać dalszy spadek konsumpcji wołowiny" - dodano.

DRÓB

d3e0ge2

"W 2012 r. przewidywany jest dalszy umiarkowany (5-7 proc.) wzrost produkcji drobiu do 2140-2170 tys. ton (około 1500 tys. ton w w.b.c.). Do wzrostu produkcji żywca drobiowego przyczyniać się będą przewidywane wysokie ceny wieprzowiny stymulowane m.in. spadkiem produkcji tego mięsa. Równocześnie wzrost produkcji drobiu ograniczany będzie wysokimi cenami pasz oraz wzrostem kosztów energii" - napisano.

ARR prognozuje, że w 2012 r. z uwagi na większą produkcję krajową polski eksport mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 580 tys. ton, tj. o ponad 12 proc. wyższy niż w 2011 r.

"Ponadto spodziewany wzrost konsumpcji drobiu w UE będzie stymulował wzrost importu z Polski, przy prawdopodobnie wolniej niż w latach poprzednich rozwijającej się produkcji drobiarskiej w tych krajach. Jednocześnie przewiduje się, że w całym 2012 r. przywóz drobiu do Polski może być zbliżony do zrealizowanego w 2011 r. i wynieść około 75 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich import drobiu będzie miał tylko charakter uzupełniający w zaopatrzeniu rynku krajowego" - napisano.

"Ocenia się, że w 2012 r., przewidywany dalszy spadek konsumpcji wieprzowiny na skutek zwyżki cen detalicznych nadal będzie stymulował wzrost spożycia mięsa drobiowego. W związku z tym przewidywana konsumpcja drobiu może wzrosnąć do ponad 26 kg na mieszkańca" - dodano. (PAP)

nik/ jtt/

d3e0ge2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e0ge2