Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nowe badanie Wspólnego Centrum Badawczego Unii Europejskiej (JRC) ujawnia przypadki fałszerstw i niezgodności z przepisami dotyczącymi cynamonu sprzedawanego w sklepach. Dwie trzecie sprzedawanych w sklepach produktów to szkodliwe dla zdrowia podróbki.
Eksperci zastosowali cztery autorskie, innowacyjne metody analityczne, które pozwoliły nie tylko wykryć podmianę cennego cynamonu cejlońskiego tańszą i mniej aromatyczną odmianą cassia, ale także zidentyfikować inne potencjalne przypadki fałszerstw oraz sprawdzić zgodność z przepisami europejskimi i międzynarodowymi standardami jakości.
Unijne badanie cynamonu
Analizie poddano 104 próbki cynamonu, z czego 44 oznaczono jako cynamon cejloński. Próbki pochodziły ze sklepów detalicznych w dziesięciu krajach UE, a także w Wielkiej Brytanii, Serbii i Sri Lance.
Wyniki badania są niepokojące: ponad 66 proc. próbek nie spełniało międzynarodowych standardów jakości, nie było zgodnych z unijnymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, budziło podejrzenia o fałszerstwo lub potencjalnie przekraczało dopuszczalne limity kumaryny.
Prowadzą second hand. Ściągają towar za milion złotych
Kumaryna to naturalny związek aromatyczny obecny m.in. w cynamonie cassia, który może być toksyczny dla wątroby. Wyniki badania mogą pomóc naukowcom i decydentom w ustaleniu progów dla poszczególnych składników cynamonu oraz w określeniu, kiedy próbka powinna zostać uznana za podejrzaną. Pozwoli to na skuteczniejszy nadzór i podejmowanie działań przez odpowiednie organy.
Jedna z najczęściej stosowanych przypraw w UE
W 2023 r. cynamon był piątą najczęściej importowaną przyprawą do UE, po imbirze, papryce, pieprzu i kurkumie. Rosnące zapotrzebowanie na cynamon sprawia, że staje się on atrakcyjnym celem dla fałszerzy.
Na rynku funkcjonują dwa główne rodzaje cynamonu: cynamon cejloński, pochodzący ze Sri Lanki, oraz cassia, tańsza i gorszej jakości odmiana o intensywniejszym smaku, naturalnie zawierająca kumarynę. W zależności od rynku, oba typy często są oznaczane po prostu jako "cynamon", co może prowadzić do dezorientacji konsumentów.
JRC przeprowadziło kompleksowe badanie, stosując różne metody analityczne w celu wykrycia różnych rodzajów fałszerstw w sektorze. Aż 9 proc. próbek oznaczonych jako cynamon cejloński było całkowicie lub częściowo podmienionych na cassię.
Tak fałszują cynamon
Wysoki odsetek próbek budził także podejrzenia o podmianę kory innymi częściami drzewa cynamonowego, takimi jak korzenie, liście czy kwiaty. Dodatkowo ok. 21 proc. próbek nie spełniało międzynarodowych norm z powodu zbyt wysokiej zawartości popiołu całkowitego.
Badanie wykazało również, że 9,6 proc. próbek nie spełniało unijnego limitu ołowiu wynoszącego 2 mg/kg, a 31 analizowanych próbek mogło stanowić zagrożenie dla dzieci ze względu na wysoką zawartość kumaryny.
Cynamon sprzedawany w UE musi spełniać szereg regulacji, w tym dotyczących maksymalnych poziomów kumaryny w różnych produktach spożywczych. Przepisy określają limity od 5 mg/kg w deserach do 50 mg/kg w tradycyjnych i sezonowych wyrobach piekarniczych z cynamonem. Nie ma jednak szczegółowych przepisów dotyczących kumaryny naturalnie obecnej w cynamonie.