Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Dla wielu z nas sortowanie odpadów na co dzień nie stanowi już żadnego problemu, choć niektórzy wciąż mogą napotkać pewne trudności w sortowaniu. Szczególnym wyzwaniem mogą być na przykład zużyte opakowania po mięsie. Poniżej omówimy, jak prawidłowo je segregować.
W sklepach mięso jest zazwyczaj sprzedawane w tackach pokrytych folią ochronną. Natomiast na stoiskach z ladą mięsną do zapakowania produktów często stosowany jest papier pergaminowy lub woskowany. Niektóre osoby do tej pory nie wiedzą, do którego kosza wyrzucić tackę po mięsie i pozostałości opakowania.
Prowadzą second hand. Ściągają towar za milion złotych
Jeśli chodzi o styropianowe tacki, w których często można spotkać mięso, powinny być one wrzucane do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Podobnie postępujemy z pochłaniaczem umieszczonym pod mięsem.
Przed wyrzuceniem warto jednak pozbyć się większych kawałków mięsa, które należy umieścić w czarnym pojemniku na odpady zmieszane. Absolutnie nie powinno się wyrzucać resztek mięsa do pojemnika BIO.
Brudny papier z kolei powinien trafić do czarnego pojemnika na odpady zmieszane.
Gdzie wyrzucić pustą butelkę po oleju?
Wiele osób może również mieć trudności z segregowaniem zużytych butelek po oleju. W przypadku oleju kuchennego, opróżnioną butelkę należy umieścić w żółtym kontenerze na metale i tworzywa sztuczne. Nie jest konieczne mycie opakowania przed wyrzuceniem.
Zupełnie inaczej jest z pojemnikami po oleju silnikowym — nie powinny one trafić do żółtych pojemników. Również wylewanie resztek oleju do kanalizacji jest niedopuszczalne. Takim odpadom najlepiej miejsce w Punktach Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK), gdzie zostaną odpowiednio przetworzone.