W 2013/14 tańsze będą owoce, zaś droższe warzywa - IERiGŻ

...

10.07.2013 | aktual.: 10.07.2013 13:38

10.07. Warszawa (PAP) - W sezonie 2013/14 tańsze będą owoce, zaś droższe warzywa - oceniają w raporcie eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"W sezonie 2013/14 (...) ceny detaliczne produktów warzywnictwa mogą być wyższe niż w sezonie 2012/13. Zmniejszyć się mogą natomiast przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów (wyższe mogą być ceny jabłek, a niższe owoców południowych). Większe może być przeciętne spożycie owoców i ich przetworów, a nie zmieni się konsumpcja warzyw i ich przetworów" - napisano w raporcie.

Instytut przewiduje, że w 2013 r. niższe będą zbiory jabłek.

"Wzrośnie natomiast produkcja wiśni, czereśni, moreli i truskawek, a nie zmieni się znacząco pozostałych owoców. Zmniejszy się przypuszczalnie produkcja warzyw gruntowych. Wskazują na to niekorzystne warunki pogodowe dla uprawy warzyw wiosną (zbyt duża wilgotność gleby)" - napisano w raporcie.

"Ceny większości warzyw gruntowych mogą być wyższe od relatywnie wysokich w sezonie 2012/13. Wyższe mogą być ceny porzeczek czarnych. Obniżą się ceny truskawek i wiśni" - dodano. (PAP)

nik/ jtt/

Źródło artykułu:PAP
inflacjafinansecpi
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)