W drugiej dekadzie IV drożały mięsa i pszenica, taniało mleko i jęczmień - MRiRW

26.04. Warszawa (PAP) - W dniach 11-17. kwietnia drożała pszenica, wieprzowina, mięso wołowe oraz drób - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. Taniał jęczmień oraz...

26.04.2011 | aktual.: 26.04.2011 13:23

26.04. Warszawa (PAP) - W dniach 11-17. kwietnia drożała pszenica, wieprzowina, mięso wołowe oraz drób - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. Taniał jęczmień oraz mleko w proszku.

ZBOŻA

Po wcześniejszym spadku, od końca marca 2011 r. cena skupu pszenicy ponownie powoli rośnie. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 11-17.04.2011 r. pszenica konsumpcyjna skupowana była po średniej cenie 970 zł/t, tj. o 3 zł/t drożej niż przed tygodniem. Cena ta była o blisko 4 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale niższa niż dwa miesiące wcześniej, kiedy osiągnęła swój rekordowy poziom (977 zł/t).

W skupie stabilizuje się natomiast cena żyta konsumpcyjnego. W analizowanym tygodniu za zboże to uzyskiwano przeciętnie 795 zł/t, tj. tylko nieznacznie (o 0,3-0,4 proc.) więcej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej.

Przy znacznych wahaniach tygodniowych, cena skupu jęczmienia paszowego od początku lutego 2011 r. wykazuje tendencję do spadku. W dniach 11-17.04.2011 r. za ziarno to przeciętnie w kraju płacono 785 zł/t. Cena ta była o 2,5 proc. niższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 2 proc. niższa niż miesiąc wcześniej.

Niedobór kukurydzy na rynku unijnym pobudza wzrost cen tego ziarna również w kraju. Po czterech tygodniach stabilizacji, cena kukurydzy w połowie kwietnia br. wzrosła do 930 zł/t. Była ona o 1,2 proc. wyższa niż tydzień wcześniej i o 1 proc. wyższa niż przed miesiącem.

W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny pszenicy konsumpcyjnej i jęczmienia paszowego były 2,1 razy wyższe, a żyta konsumpcyjnego 2,6 razy wyższe. Ziarno kukurydzy było o 86 proc. droższe.

MIĘSO

W efekcie przedświątecznego wzrostu popytu, w krajowym skupie ceny podstawowych gatunków żywca nadal rosły. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 11-17.04.2011 r. za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,56 zł/kg, tj. o 2,9 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 7 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 26 proc. więcej niż rok wcześniej.

W analizowanym okresie krajowe zakłady mięsne skupowały bydło przeciętnie po 5,47 zł/kg wobec 5,40 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 2 proc. więcej niż przed miesiącem i o 22 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 r.

Za kurczęta brojlery płacono średnio 3,93 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 2,0 proc. więcej niż przed miesiącem. Indyki skupowano po 5,54 zł/kg, tj. o 2,6 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca ceny indyków wzrosły o 7 proc. Za wymienione gatunki drobiu podmioty skupujące płaciły odpowiednio o 25 proc. i o 28 proc. więcej niż przed rokiem.

MLEKO

Na rynku krajowym od początku kwietnia 2011 r. tanieje odtłuszczone mleko w proszku. W dniach 11-17.04.2011 r. ceny tego produktu ukształtowały się na poziomie 9,46 zł/kg, tj. o 2,4 proc. niższym niż w poprzednim tygodniu i o blisko 3 proc. niższym niż miesiąc wcześniej. (PAP)

fdu/ osz/

Źródło artykułu:PAP
inflacjafinansecpi
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)