W III wzrost cen żywności ok. 0,9 proc. mdm, w kolejnych m‑cach wzrosty wyhamują - Sawicki
13.04. Warszawa (PAP) - Miesięczny wzrost cen żywności w marcu mógł być zbliżony do 0,9 proc., a w następnych miesiącach wzrosty cen będą hamować - poinformował PAP minister...
13.04.2011 | aktual.: 13.04.2011 12:53
13.04. Warszawa (PAP) - Miesięczny wzrost cen żywności w marcu mógł być zbliżony do 0,9 proc., a w następnych miesiącach wzrosty cen będą hamować - poinformował PAP minister rolnictwa, Marek Sawicki. Jego zdaniem, w II kwartale ceny żywności powinny być stabilne, a średnioroczny wzrost cen żywności w 2011 roku nie przekroczy 5 proc.
"Nasze szacunki dotyczące wzrostu cen żywności w marcu są zbliżone do szacunków ministerstwa gospodarki, taki wzrost mógł być" - powiedział PAP Sawicki.
We wtorek ministerstwo gospodarki poinformowało PAP, że z szacunków resortu wynika, iż żywność w ujęciu miesięcznym zdrożała w marcu o 0,9 proc.
"W kolejnych miesiącach wzrosty nie powinny być większe niż 0,9 proc. W mojej ocenie wzrost cen wyhamuje, w II kwartale ceny żywności będą stabilne. Podtrzymuję swoją prognozę, że średniorocznie ceny żywności w 2011 roku wzrosną o nie więcej niż 5 proc." - dodał Sawicki.
GUS poda dane o inflacji w marcu w środę o godz. 14.00.
Zdaniem Sawickiego obecne wzrosty cen żywności są wynikiem spekulacji na rynku żywnościowym, a nie brakiem żywności w Polsce ani na świecie.
"Wzrost produkcji żywności w Europie i w Polsce ma bardzo duży potencjał. Nie ma możliwości wzrostu światowej podaży o 100 proc. w ciągu 10 lat. Z mojej oceny wynika, że w Polsce produkcja żywności może wzrosnąć o ok. 40 proc. w perspektywie minimum 20 lat, jeśli znajdą się środki na inwestycje i rozwój. Wzrost cen to przede wszystkim spekulacje na rynkach żywności" - dodał na konferencji prasowej Sawicki.
Nikodem Chinowski (PAP)
nik/ ana/