Wolumen eksportu wieprzowiny wzrósł, wartość - spadła w I półroczu
Warszawa, 28.09.2015 (ISBnews) - Eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 191,8 tys. ton w I półroczu 2015 r. i wzrósł o 7,2% r/r, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 330,2 mln euro, co oznacza spadek o 3,6%, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Centrum Informatyki Handlu Zagranicznego.
28.09.2015 | aktual.: 28.09.2015 15:38
"Wywóz tego gatunku mięsa zanotowano, pomimo rosyjskiego embarga nałożonego pod koniec stycznia 2014 r. na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików. Był to wynik zwiększonych wysyłek wieprzowiny do krajów Wspólnoty (o 26%), a także do Stanów Zjednoczonych (wzrost o 18%)" - czytamy w raporcie.
Import wieprzowiny do Polski zwiększył się o 10,4% w stosunku do poziomu z I połowy 2014 r. i wyniósł 331,4 tys. ton. Wartość importu wyniosła niemal 603 mln euro.
Bilans handlu wieprzowiną pozostał na ujemnym poziomie - 272,8 mln euro, podano także.
W I połowie 2015 r. Polska wyeksportowała także prawie 135 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost o 15%) o wartości 449,5 mln euro oraz około 36 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 1%) o wartości 113,4 mln euro.
"Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -204 mln euro. O ujemnym saldzie w handlu żywcem zadecydował wzrost wartości importu bydła oraz drobiu, przy równoczesnym znacznym spadku eksportu żywca wołowego, świń, a także owiec
i kóz" - czytamy dalej.
W I półroczu br. wyeksportowano z Polski żywiec wołowy o wartości 20,9 mln euro, tj. o 22% mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu zmniejszyła się o 43% do 3,6 mln euro.
W tym samym czasie Polska sprowadziła prawie 2 mln 700 tys. sztuk żywca wieprzowego (nieznaczny spadek o 0,1%) o wartości 169,2 mln euro, tj. o 25% mniejszej niż w I połowie 2014 r. Wartość importu drobiu zwiększyła się o 2% do 70,2 mln euro.
W pierwszych sześciu miesiącach 2015 r. Polska wyeksportowała 148,7 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 9,2% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 8,6% do 443 mln euro. Import przetworów mięsnych do Polski wyniósł 12,3 tys. ton, i był o 5,6% mniejszy niż przed rokiem. Wartość tego importu obniżyła się o 1,7% do około 52 mln euro.
"W I połowie 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 258 mln euro" - podano także w materiale.
(ISBnews)