Było "symbolem biedy". Dzisiaj ceny warzywa biją rekordy

Kapusta, która uchodziła za "symbol biedy" i kosztowała grosze, podrożała i trzeba za nią zapłacić nawet 4 zł w hurcie. Wszystko przez spadek produkcji tego warzywa w Polsce, który w ciągu dekady sięga aż 50 proc. Eksperci przekonują, że to wina suszy, upałów i zmian w preferencjach konsumentów.

Ceny kapusty wzrosły z powodu suszy i zmian wśród konsumentów
Ceny kapusty wzrosły z powodu suszy i zmian wśród konsumentów
Źródło zdjęć: © WP

- Kapusty białej z ubiegłorocznych zbiorów zaczyna brakować. Ceny dochodzą do 4 zł za kg, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia, ponieważ koszty liczono w groszach, a nie w złotówkach - przyznaje w rozmowie z WP Finanse Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze pod Warszawą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

85 złotych za kilogram. Zawrotne ceny owoców na początku kwietnia

Podwyżki dotknęły także inne giełdy - na Łódzkim Rynku Hurtowym Zjazdowa kapusta biała krajowa kosztuje od 5 do 7 zł/szt.

Powoli rosną też ceny kapusty czerwonej (tzw. modrej, do 3,65 zł/kg). Jeszcze tydzień temu kapusta pekińska kosztowała 7 zł, co zdaniem eksperta było "zaskakującym zjawiskiem". Obecnie ceny spadły do 5-6 zł/kg.

Z kolei w trzech sieciach handlowych, które odwiedziliśmy (Biedronka, Lidl i Aldi) za kapustę białą trzeba zapłacić 4,99 zł/kg. Kapusta pekińska to wydatek rzędu od 6,99 do nawet 8,99 zł/kg.

Ceny kapusty białej i pekińskiej w Lidlu
Ceny kapusty białej i pekińskiej w Lidlu© WP

- Kapusta jest symbolem biedy z dawnych czasów. Kiedyś, jak nie było niczego innego, to można było liczyć tylko na kapustę i ziemniaki. Teraz ten produkt jest zdecydowanie droższy - komentuje Kmera.

Dlaczego kapusta podrożała? Produkcja drastycznie spadła

Ekspert rynku hurtowego zwraca uwagę, że wzrost cen kapusty to pokłosie spadku produkcji, który obserwujemy od kilku lat. Z danych GUS i ARiMR wynika, że w ciągu ostatnich pięciu lat produkcja kapusty zmniejszyła się o niemal 32 proc.: z poziomu 836,9 tys. ton w 2019 r. do 571,2 tys. ton w 2024 r.

Spadek produkcji kapusty w Polsce w latach 2019-2024
Spadek produkcji kapusty w Polsce w latach 2019-2024© Opracowanie własne | ARiMR, GUS

Z kolei jeśli spojrzymy na dane z ostatniej dekady, to mamy spadek produkcji o 50 proc. (z 1,23 mln ton w 2011 r. do 620 tys. ton w 2023 r.).

Spadek produkcji wynika z dwóch faktów: kapusty jemy mniej i zmniejszył się jej eksport do Europy Wschodniej. W ubiegłym roku mieliśmy susze i upały, więc jakość kapusty jest gorsza, podobnie jak wielu innych warzyw i owoców, które się przechowuje. W związku z tym mamy mniej kapusty, a więc jej cena poszła do góry - wyjaśnia w rozmowie z WP Finanse Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Zmieniające się preferencje potwierdzają też dane GUS - wynika z nich, że spożycie kapusty w Polsce spadło z 7,2 kg/osobę w 2011 r. do 4,8 kg w 2022 r.

Poza tym Maciej Kmera zwraca Jeszce uwagę, że w obliczu zmian klimatu "coraz trudniej jest wyprodukować kapustę, jeśli nie mamy nawadniania".

- Nawet jeśli je mamy, to kapustę trudno ochronić — mówi WP Finanse ekspert.

Kapusta należy bowiem do warzyw o wysokich wymaganiach wodnych: jej płytki system korzeniowy i duża masa liściowa wymagają stałej wilgotności gleby, szczególnie podczas zawiązywania główek.

Tymczasem, jak podaje agrofakt.pl, w latach 2012-2024 częstotliwość susz rolniczych w Polsce wzrosła o 30 proc. To zmusiło producentów do inwestycji w systemy nawadniające. Jednak jak wynika z internetowego kalkulatora budowlanego kb.pl, koszt instalacji automatycznego nawadniania dla obszaru 1000 mkw. oscyluje wokół 4-6 tys. zł, a roczne utrzymanie systemu (w tym energia i naprawy) generuje dodatkowe 1200-1800 zł/ha.

Susza zniechęca do produkcji kapusty. "Wyczerpująca praca"

Problemem są także bardzo wysokie temperatury. - Sprzyjają szkodnikom warzyw kapustnych, a zakres substancji chemicznych jest ograniczany z roku na rok - wskazuje Kmera.

Serwis agrofakt.pl podaje, że unijne regulacje (np. strategia "Od pola do stołu") ograniczyły liczbę dopuszczonych pestycydów i fungicydów o 40 proc. w latach 2010-2024. W przypadku kapusty problemem stał się zwłaszcza brak skutecznych środków przeciwko szkodnikom (np. śmietce kapuścianej) i chorobom grzybowym (mączniak rzekomy). Plony na niechronionych plantacjach spadają średnio o 25-30 proc., a straty jakościowe dyskwalifikują część zbiorów z rynku świeżego.

- Druga sprawa to problematyczny zbiór. Praca przy kapuście jest ciężka i nie można jej zmechanizować. Te warzywa trzeba zbierać ręcznie, więc rolnicy niechętnie je produkują - zwraca uwagę Kmera.

Prezes KZGPOiW tłumaczy, że w tym przypadku nie możemy mówić o tak dużym zmechanizowaniu, jak np. przy zbożu. - W praktyce w dużej części gospodarstw możemy zmechanizować tylko niektóre etapy produkcji np. sadzenie rozsady. To sprawia, że koszty pracy i dostępność pracowników mogą również wpływać na atrakcyjność uprawy. Poza tym z każdym rokiem rosną ceny nawozów i środków ochrony - podkreśla.

Jeden z producentów kapusty w woj. wielkopolskim przyznaje, że "kapusta coraz mniej się opłaca". - To wyczerpująca praca, rąk do pracy brakuje, a zawirowania pogodowe dodatkowo zniechęcają do inwestowania w produkcję. Poza tym ludzie wolą pójść do sklepu i kupić kiszonkę, ale zobaczymy, jak zakończymy ten sezon skoro są takie ceny - ocenia w rozmowie z WP Finanse pan Andrzej.

Co dalej z cenami kapusty?

W ocenie naszych rozmówców już niebawem sytuacja na rynku powinna się poprawić, ponieważ pojawi się krajowa kapusta tunelowa. - Już są pierwsze dostawy, więc myślę, że rozwinie się to w ciągu 10 dni. Kapusta ubiegłoroczna będzie miała konkurencję, więc możemy spodziewać się ewentualnego zahamowania wzrostu cen - prognozuje Kmera, dodając, że nie spodziewa się nagłych spadków.

- Nawet pozorne symptomy niedoborów na rynku mogą powodować istotne wzrosty cen i odwrotnie. To jest specyfika marketingu produktów świeżych, rolniczych i nietrwałych - zauważa Boguta.

Prezes dostrzega jednak również zaletę w ostatnich podwyżkach cen kapusty. - Jednak niewykluczone, że właśnie ta zachęcająca cena sprawi, że w tym roku produkcja kapusty w Polsce będzie większa. Producenci zawsze podejmują decyzję w oparciu o sygnały z rynku. Dobrym przykładem może być pietruszka, która kilka lat temu kosztowała 20 , przez co produkcja wzrosła - kwituje.

Maria Glinka, dziennikarka WP Finanse i money.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (8)