Worek w pudełku

Opakowanie, z angielska określane jako Bag-in-Box (worek w pudełku), choć znane od półwiecza, w ostatnich latach robi zawrotną karierę, nie tylko w przemyśle spożywczym. W Polsce dopiero zdobywa sobie prawo obywatelstwa.

Opakowanie, z angielska określane jako Bag-in-Box (worek w pudełku), choć znane od półwiecza, w ostatnich latach robi zawrotną karierę, nie tylko w przemyśle spożywczym. W Polsce dopiero zdobywa sobie prawo obywatelstwa.

Napój można zapakować w butelkę ze szkła lub tworzywa, puszkę, karton. Po ich otwarciu zawartość styka się z powietrzem, które zastępuje wewnątrz opakowania wylaną część płynu. W praktyce oznacza to konieczność dość szybkiego spożycia produktu, narażonego na zepsucie nawet mimo przechowywania napoczętego opakowania w lodówce.

Zawsze świeże

Tych kłopotów pozwala uniknąć Bag-in-Box. Płyn znajduje się wewnątrz lekkiego, mocnego elastycznego worka z barierowej substancji i wylewany jest przez specjalny zawór dozujący, który uniemożliwia dostanie się powietrza do wnętrza opakowania. W miarę pobierania kolejnych porcji tak zapakowanego produktu worek obkurcza się - jak tubka z pastą czy kremem, która jednak zmniejsza objętość przy naszej fizycznej pomocy, podczas gdy worek BiB robi to samoistnie. Ten unikalny system chroni więc zawartość napoczętego już opakowania przed zepsuciem i sprawia, że długo zachowuje świeżość, wygląd i walory smakowe.
_ Po otworzeniu i częściowym opróżnieniu worka zachowuje się on tak, jak gdyby był w dalszym ciągu zamknięty, a łatwo psujący się produkt można w nim przechowywać przez długi czas _- podkreśla dr hab. inż. Marzena Ucherek z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

A Box? Zewnętrzne kartonowe pudełko chroni delikatny worek z płynem przed uszkodzeniem i dostępem światła, zazwyczaj ma wygodny uchwyt do transportowania, a jego powierzchnia służy do przekazania nabywcy wszystkich istotnych informacji o zawartości opakowania i jej reklamie.

H2SO4

Początki tej rodziny opakowań nie miały nic wspólnego z żywnością - wynalazca "worka w pudle" Amerykanin William R. Scholle skonstruował go w 1955 roku z myślą o transportowaniu... kwasu siarkowego, stosowanego przy produkcji ogniw elektrycznych. Rozwiązanie okazało się tak pomysłowe i poszukiwane, że w chicagowskiej chemicznej firmie wynalazcy - Scholle Corporation - produkcja opakowań Bag-in-Box wysunęła się na pierwszy plan. Służą one dziś również swemu pierwotnemu przeznaczeniu, jakim było pakowanie i transport chemikaliów, ale znalazły mnóstwo innych zastosowań dla różnego rodzaju płynnych i półpłynnych produktów, zwłaszcza spożywczych. Wody mineralne i wina, soki i syropy, przeciery i keczupy, musztardy, majonezy, oleje oraz wiele innych wyrobów transportuje się dziś i sprzedaje w opakowaniach BiB. _ W opakowania "Bag-in-Box" można zapakować praktycznie wszystkie płyny spożywcze _ - podkreśla Mirosław Bohdan z firmy Emipak sp. z o.o. - ekspert w dziedzinie opakowań.

W Polsce Bag-in-Box pojawiły się w początkach lat 90. (firma Runopak) jako opakowania do mineralnych wód leczniczych. Nie były powszechnie znane: z ankiety przeprowadzonej przed 10 laty wynikało, że identyfikowała je zaledwie 1 osoba na 10 badanych.

Lekkie zdrowe

Mocne strony systemu Bag-in-Box to m.in. tanie materiały służące do produkcji tych superlekkich opakowań (jak twierdzą specjaliści z polskiej firmy Runopak, koszty niższe nawet o 30 proc. w porównaniu z tradycyjnymi), a po wykorzystaniu także niewielki koszt ich utylizacji. Specjaliści akcentują proekologiczny charakter BiB: materiał nie zawiera toksycznych dodatków modyfikujących, co ułatwia jego ponowne przetwarzanie. 80 proc. masy opakowania BiB to tektura, która wędruje na makulaturę, a pozostała część - tworzywo sztuczne - do recyklingu. W dodatku oba te materiały można bardzo łatwo w zużytym opakowaniu rozdzielić. Prostopadłościenne pudła są wygodne w transporcie, pasują zarówno do palet, jak i do kontenerów. Ten rodzaj opakowań zmniejsza też koszt transportu: dr Marzena Ucherek zwraca uwagę, że 1000 litrów płynów zapakowanych w 20-litrowe BiB zajmuje ok. 1,3 m3, podczas gdy ten sam produkt w szklanych butelkach - 2,45 m3, niemal dwa razy więcej.

Konsumenci mają do czynienia z workami w kartonach o mniejszej, detalicznej pojemności - zazwyczaj 2-5 litrów. W obrocie hurtowym są znacznie większe opakowania Bag-in-Box, mieszczące do 1000 i więcej litrów produktu. Na przykład w specjalnych, składanych 250-litrowych pojemnikach BiB pod nazwą Combo, opracowanych przez firmę Schoeller Arca Systems, dostarczane są do restauracji sieci McDonald's na całym świecie koncentraty firmy Coca-Cola, służące do przyrządzania popularnego napoju. Combo Life 65, o wymiarach dostosowanych do połowy powierzchni standardowej europalety, zastąpiły stosowane wcześniej przez Coca-Colę mniejsze opakowania 20-litrowe - również typu Bag-in-Box.

Worek w plecaku w beczce

System opakowań BiB znalazł oryginalne rozwinięcia i zastosowania. Jednym z nich jest oferowany przez firmę Aqua-Pol z Żagania plecakowy zbiornik wody pitnej. To trzylitrowy worek z dwuwarstwowej folii polietylenowej, odporny - jak zapewnia producent - na działanie sił mechanicznych.

Metalizowana warstwa zewnętrzna worka nadaje mu charakter termosa. W dolnej części jest kranik spustowy, zaopatrzony w gumową rurkę z ustnikiem - co umożliwia popijanie zawartości zbiornika bez wypuszczania z rąk wioseł na kajaku, kierownicy roweru lub samochodu itp., itd. Worek, mający wszystkie zalety opakowań BiB, może być umieszczony w plecaku, chlebaku lub w specjalnej kieszeni. Producent oferuje również wariant myśliwski: woda z plecakowego pojemnika może służyć do umycia rąk po oprawieniu upolowanej zwierzyny...

Inny wariant wykorzystania opakowań Bag-in-Box to włożenie ich do... beczki. To swoiste połączenie nowoczesności i tradycji - zamierzchłej tradycji z czasów, gdy wino do konsumpcji nalewano prosto z beczek. Nalewa się je i współcześnie - tyle że wnętrze drewnianego antałka kryje podłączony do kurka bukłak z napitkiem: właśnie 3-5-litrowy "worek w pudle". Jedno dno beczki jest zamontowane na stałe, drugie, otwierane, służy wymianie i podłączeniu kartonów BiB. _ Oferta cieszy się sporym powodzeniem _- mówi Marian Rzepecki, właściciel przedsiębiorstwa bednarskiego "Pawłowianka" z Rejowca Fabrycznego. _ Wytwarzamy te beczułki od 5 lat, można wkładać do nich kartony Bag-in-Box lub same worki z winem, miodami pitnymi lub innymi napojami. Dostarczamy je m.in. do sieci Makro. _

Jerzy Korejwo
Rynek Spożywczy

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup