Trwa ładowanie...
d49jd75
żywność
19-03-2008 08:03

Za święta zapłacimy o 10-15 proc. więcej

Tak źle jeszcze nie było. Wielkanoc po prostu spustoszy nasze portfele. Szykują się najdroższe święta w ciągu ostatnich kilkunastu lat.

d49jd75
d49jd75

Wszystko za sprawą ogromnego wzrostu cen żywności. Ceny niektórych artykułów od ubiegłorocznej Wielkanocy skoczyły ponad 20 procent! Przeciętna polska rodzina na przygotowanie wielkanocnej uczty wyda ok. 10 - 15 proc. więcej niż przed rokiem.

|

d49jd75

Według GUS, w ciągu ostatnich 12 miesięcy żywność zdrożała o 7,3 proc. Znacznie więcej od innych towarów. W tym samym czasie inflacja wyniosła "tylko" 4,2 proc. Według GUS, w porównaniu do ubiegłorocznej Wielkanocy najbardziej zdrożały jaja, babka, schab z kością, biała kiełbasa, chleb, masło i majonez.

Najwięcej na święta wydadzą mieszkańcy mniejszych miejscowości. W dużych miastach, gdzie jest większa konkurencja, ceny są nieco niższe.

Średnie krajowe ceny można zobaczyć w sklepach woj. łódzkiego. W ubiegłym roku 10 jaj kosztowało tu średnio 3,70 zł, obecnie już 4,10 zł. Paczka masła zdrożała średnio o ponad 12 proc. i kosztuje 3,94 zł, cena półkilogramowego bochenka chleba wzrosła z 1,49 do 1,74 zł (17 proc.). Kilogram babki przed ubiegłoroczną Wielkanocą kosztował 13,69 zł, obecnie 15,06 zł (10 proc.). Za kilogram szynki gotowanej zapłacimy 19,93 zł (wzrost 6 proc.). Mąka poznańska zdrożała z 1,71 zł do 1,97 zł (5 proc.).

Wzrosły też ceny innych produktów potrzebnych do przygotowania świątecznej uczty. Litr oleju zdrożał o blisko 20 proc. i kosztuje 5,74 zł, mały słoik majonezu jest droższy o 9 proc., trzeba za niego zapłacić 2,59 zł, słoiczek chrzanu podrożał z 1,95 do 2,07 zł (6 proc.). Właściciele sklepów zapewniają, że starają się zbytnio nie podwyższać cen, że by nie stracić klientów.

d49jd75

_ Staram się przez cały rok utrzymywać stałą cenę na ten produkt, nawet kosztem niższej marży _ - zapewnia Andrzej Prusinowski, właściciel sklepu mięsnego Byk w Łodzi. _ Ale i tak nie wiele mogą zrobić. Przed rokiem kilogram schabu z kością sprzedawałem za 11,90 zł, teraz jest 13,30. Nieznacznie zdrożała za to biała kiełbasa z 14,90 do 14,99 zł. _

Do tej pory po świętach żywność zwykle taniała. Teraz jednak, zdaniem ekonomistów, ma być inaczej. Dlaczego? Na podwyżki cen żywności wpływ mają różnorodne czynniki. Mąka, chleb i przetwory mączne są drogie w całej Europie, bo ubiegłoroczne zbiory były bardzo niskie.

Z innego powodu zdrożał nabiał.
_ Rośnie konsumpcja w krajach rozwijających się m.in. Indiach i Chinach _- informuje Dariusz Winek, główny ekonomista Banku Gospodarki Żywnościowej. _ Duży popyt wystąpił też na rośliny oleiste, np. kukurydzę, soję, co wpłynęło na wysokie ceny tłuszczy. Ceny mięs wywindowały drogie pasze, a owoców słabe zbiory spowodowane majowymi przy-mrozkami. _

d49jd75

Ekonomiści nie mają dla nas zbyt dobrych wieści, po świętach żywność nadal będzie drożeć. Dotyczy to zwłaszcza mięsa. Jego ceny wzrosną do końca roku o 10 proc. z powodu drogich pasz - przewiduje Winek. - Rośliny oleiste, a więc i ich przetwory zdrożeją nawet o 15 proc. Wpływa na to coraz większe zastosowanie biopaliw.

Specjaliści prognozują za to spadek cen nabiału, co wiąże się z większymi kwotami mlecznymi. Jeśli dopisze pogoda i nie będzie już mrozu, stanieją owoce i warzywa.

Alicja Zboińska, współp. Piotr Brzózka
POLSKA Dziennik Zachodni

d49jd75
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49jd75