d33slix
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Związki z KW zapowiadają akcję informacyjną w kopalniach; czekają na stanowisko ministra

W najbliższy wtorek we wszystkich kopalniach i zakładach Kompanii Węglowej odbędą się tzw. masówki - spotkania, podczas których związkowcy przedstawią górnikom swoją ocenę dot. m.in. przyszłości restrukturyzowanej spółki. Czekają też na stanowisko ministra energii.
Głosuj
Podziel się
Opinie
d33slix

Po tym, jak środowe rozmowy związkowców z zarządem Kompanii i wiceministrem energii Grzegorzem Tobiszowskim zakończyły się bez porozumienia, w czwartek zebrał się sztab działających w spółce związków. Zdecydowano o przeprowadzeniu masówek 9 lutego.

Przedmiotem sporu jest wypowiedzenie przez zarząd Kompanii porozumienia z lipca zeszłego roku, które gwarantowało górnikom niezmienność warunków pracy i płacy przez rok po przekazaniu 11 kopalń do nowego podmiotu - Polskiej Grupy Górniczej.

W środę prezes Kompanii Krzysztof Sędzikowski potwierdził, że zarząd nie wycofa się z wypowiedzenia, ponieważ nie chce, aby jego postanowienia zostały przeniesione do nowej struktury i przez rok blokowały możliwość jakichkolwiek ruchów w systemie wynagrodzeń. Prezes proponował zawieszenie wypowiedzenia na miesiąc i rozmowy na temat nowego układu zbiorowego. Związki deklarują chęć rozmów, ale żądają wycofania wypowiedzenia.

d33slix

"W naszej ocenie wypowiedzenie przez zarząd Kompanii porozumienia z 17 lipca 2015 r. jest złamaniem wcześniejszych deklaracji i obietnic składanych przez Ministra Energii oraz zarząd KW. Przypomnę, że to porozumienie dawało załogom kopalń i zakładów Kompanii gwarancję zachowania warunków zatrudnienia i wynagrodzenia w nowym podmiocie, który nosi nazwę Polska Grupa Górnicza" - powiedział szef Solidarności w Kompanii Bogusław Hutek.

W piątek w Warszawie reprezentanci górniczych central związkowych spotkają się z ministrem energii Krzysztofem Tchórzewskim podczas obrad tzw. zespołu trójstronnego ds. bezpieczeństwa socjalnego górników. Związkowcy liczą, że szef resortu energii przedstawi jednoznaczne stanowisko rządu w tej sprawie.

"Oczekujemy, że podczas piątkowego spotkania pan minister przedstawi nam jasne stanowisko w sprawie dalszych kroków resortu oraz zarządu Kompanii dotyczących realizacji powstania Polskiej Grupy Górniczej" - powiedział Hutek.