Trwa ładowanie...

Ceny żywności na świecie spadają. Jest najtaniej od pięciu lat

W zeszłym miesiącu najbardziej potaniał cukier.

Ceny żywności na świecie spadają. Jest najtaniej od pięciu latŹródło: WP.PL, fot: Christian Kadluba/flickr (CC BY-SA 2.0)
d4is00u
d4is00u

W marcu międzynarodowy indeks światowych cen żywności wyniósł niecałe 174 pkt. i obniżył się wobec indeksu z lutego o 1,5 proc. W stosunku do marca 2014 roku był o prawie 19 proc. niższy. Indeks spada od kwietnia 2014 roku ze względu na wysoką podaż większości produktów żywnościowych.

Badania cen przeprowadza Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w skrócie FAO. Efektem jej prac jest właśnie indeks cen żywności FAO.

Obecnie żywność jest najtańsza od czerwca 2010 r.

W marcu potaniał znacznie cukier (-9,2 proc.), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (-3,1 proc.), zboża (-1,1 proc.) i mięso (-1 proc.). Podrożały natomiast już drugi miesiąc z rzędu artykuły mleczarskie (+1,7 proc.).

Obniżka indeksu cen mięsa (do 177 pkt.) była spowodowana głównie spadkiem notowań wieprzowiny i drobiu. Potaniało też mięso owcze natomiast ceny wołowiny były stabilne. Głównymi czynnikami spadku cen mięsa było mniejsze zainteresowanie krajów Azjatyckich, które na swoje potrzeby produkują coraz więcej. Nie bez znaczenia było też utrzymywanie w mocy rosyjskiego embarga na zachodnie produkty spożywcze.

d4is00u

Na obniżkę cen olejów wpływ miały przede wszystkim taniejące oleje sojowy i palmowy. Ten pierwszy staniał, bo soi na świecie jest pod dostatkiem, ten drugi zaś z uwagi na coraz mniejsze zainteresowanie konsumentów.

Z kolei obniżka cen zboża była wynikiem głównie dużej podaży eksportowej ziarna. Indeks cukru FAO stracił na wartości z powodu słabnącego reala, który zachęca Brazylijczyków do wywozu, oraz dużej podaży cukru w głównych regionach produkcji. W ciągu roku cukier staniał o 20 proc.

d4is00u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4is00u