Trwa ładowanie...

Drożyzna nie odpuszcza. Ceny warzyw wysoko w górę

W ciągu roku ceny warzyw i owoców skoczyły o 18,2 proc. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii.

Najbardziej podrożały warzywa w stosunku do grudnia 2020 roku Najbardziej podrożały warzywa w stosunku do grudnia 2020 roku Źródło: Adobe Stock, fot: ©konik60 - stock.adobe.com
d30bpw4
d30bpw4

Z analizy koszyka zakupowego wynika, że w ciągu roku ceny warzyw i owoców skoczyły o 18,2 proc. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe.

Analityk Maciej Kmera powiedział PAP, że widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Rośnie zainteresowanie handlowców zakupami, ale na razie kupowane są "produkty, które mogą trochę poleżeć, jak kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki".

Nowe restrykcje w galeriach handlowych. „Dobrowolne okazywanie paszportu covidowego”

d30bpw4

Wzrost cen warzyw

Kmera zauważa też, że oferta jest kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen. Buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najwięcej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.). Natomiast cena buraków ćwikłowych wzrosła z O,70 zł/kg do 1,5 zł/kg (o 98 proc.). Z kolei ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.

W przypadku owoców krajowych, w grudniu sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc rok do roku, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo.

- Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc. – powiedział Kmera.

W przypadku owoców importowanych cena koszyka wzrosła o 13,4 proc., a warzyw — o ponad 25 proc.

d30bpw4

Najbardziej podrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw — najbardziej podrożała cukinia (136 proc.) ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.).

Kmera analizując ceny na rynku warzyw Bronisze, podkreśla, że zauważalny jest dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate). Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii – powód, to brak konkurencji ze strony Turcji w tych asortymentach. Obecnie cukinia w hurcie kosztuje średnio 13 zł/kg, a bakłażan - 11 zł/kg.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d30bpw4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30bpw4