Trwa ładowanie...

Gwiazdka Michelin dla kolejnej polskiej restauracji. Sprawdź gdzie ją znajdziesz

Słynne gwiazdki już nie tylko w Warszawie. W najnowszej edycji „Main Cities of Europe 2020” wydawanym przez Michelin pojawiła się restauracja spoza stolicy.

Gwiazdka Michelin dla kolejnej polskiej restauracji. Sprawdź gdzie ją znajdzieszŹródło: Bottiglieria 1881 Facebook
d1c6fxs
d1c6fxs

Do tej pory w słynnym na całym świecie przewodniku obecne były dwie polskie restauracje. W najnowszej edycji zarówno Atelier Amaro i Senses z Waszawy utrzymały swoje gwiazdki.

Nową na polskiej części mapy restauracją z gwiazdką jest krakowska Bottiglieria 1881. Właściciele pochwalili się sukcesem na Facebooku.

Liczba polski restauracji, które znalazły uznanie surowych recenzentów francuskich rośnie również w innej kategorii. Jak odnotowuje "Rzeczpospolita" siedem lokali otrzymało w przewodniku wyróżnienie Bib Gourmand.

Wakacje w Polsce czy za granicą? Biura podróży reagują na sytuację

To wyróżnienie otrzymują restauratorzy, którym udaje się utrzymać korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Otrzymały je warszawskie Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej i Szósta. Z kolei z Krakowa Zazie i Fiorentina.

d1c6fxs

Gwiazdki Michelin uchodzą za najważniejsze wyróżnienie, jakie można przyznać restauracji. Decyzje inspektorów przewodnika Michelin mają duże znaczenie. restauracja, która otrzyma wyróżnienie, natychmiast staje się bardzo popularna i chętnie odwiedzana.

Dla szefów kuchni walka o zdobycie i utrzymanie gwiazdek to często jeden z najważniejszych celów zawodowych. Historia przewodnika Michelin sięga 1899 roku i na początku nie chodziło w nim wcale o restauracje, a o kierowców.

Firma Michelin produkowała opony. Przewodnik turystyczny miał zachęcić kierowców, których nie było wtedy zbyt wielu, do częstszego podróżowania.
Początkowo przewodnik był bezpłatny i zawierał m.in. informacje dotyczące zmiany opon, tankowania czy jedzenia na trasie.

d1c6fxs

Przewodnik Michelin z rozbudowaną sekcją o restauracjach i pierwszymi gwiazdkami pojawił się w 1920 roku. Przy tej edycji po raz pierwszy pracowali "tajemniczy klienci", którzy odwiedzali restaurację, a następnie ją oceniali. Stali się pierwowzorami dzisiejszych inspektorów, którzy przyznają gwiazdki Michelin.

Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie

d1c6fxs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c6fxs