W polskim KFC mięso lepsze niż w Kentucky?

Globalny sukces sieci amerykańskich fast foodów wynika m.in. z przewidywalności menu. Nieważne w jakim kraju czy na jakim kontynencie jesteśmy, wchodząc do McDonalda, Burger Kinga czy KFC wiemy, czego się spodziewać.

Obraz
Źródło zdjęć: © AFP | Justin Sullivan / Getty Images North America

Konrad Pazgan, prezes wykonawczy Grupy Konspol, która dostarcza mięso do restauracji KFC i sieci handlowych przekonuje, że w polskim KFC jest pod tym względem bardzo dobrze. - W Polsce jest absolutnie najwyższa jakość mięsa, bo dostawcy w ogóle nie przetwarzają go w swoim zakładzie, tylko świeży, pocięty kurczak trafia prosto do restauracji. Dopiero na miejscu, w restauracji kurczak jest marynowany i panierowany. Dostawy świeżego mięsa mają miejsce 2-3 razy w tygodniu - dodaje.

Kurczak jest tym, co je

Na jakość mięsa drobiowego wpływ ma szereg różnych czynników i to nie tylko na etapie przetwórstwa, ale jeszcze w trakcie hodowli. Amerykańska sieć KFC dba o to, by na każdym odcinku wszystko odbywało się zgodnie ze standardami.

- KFC ma ostre normy dotyczące jakości mięsa, która zależy m.in. od tego, czym żywił się kurczak oraz czy i jakie np. dostawał lekarstwa . Wszystko to określają zasady wyznaczone przez urzędowe przepisy weterynaryjne, a dba o to nadzór weterynaryjny, opiekujący się każdym kurnikiem dostarczającym drób do KFC. Przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt dbają o to, by reżim sanitarny na fermach był wysoki, by ptaki miały odpowiednią przestrzeń, by antybiotyki były stosowane tylko w niezbędnych przypadkach i zachowane były okresy karencji. Każdy kurczak dostarczany do zakładu posiada podstemplowane przez urzędowego lekarza weterynarii świadectwo zdrowia - mówi Konrad Pazgan. - Co najmniej raz w roku każdy dostawca musi przejść poważny audyt jakości i bezpieczeństwa produktu KFC, poza tym odbywają się regularne, częste i niezapowiedziane kontrole ze strony KFC - nawet kilkanaście razy w roku - dodaje.

Fastfood lepszy od domowego?

Konrad Pazgan zwraca też uwagę, że - wbrew stereotypom - mięso w KFC jest zazwyczaj lepsze niż w pojedynczych, prywatnych restauracjach. Jeśli głównym kryterium wyboru surowca jest jego cena, to trudno zwykle o informacje na temat procesu powstawania mięsa. - Mała restauracja kupując kurczaka często nie ma pojęcia, z jakiej hodowli on pochodzi ani jaki był reżim sanitarny w zakładzie - mówi prezes wykonawczy Grupy Konspol.

W analogicznej sytuacji do właścicieli restauracji są też konsumenci, zaopatrujący się w mięso drobiowe na własny użytek. Kupowanie kurczaka z niesprawdzonych źródeł to jak gra na loterii. Jak przekonuje Konrad Pazgan, niektóre sieci handlowe mają wymogi jakościowe tak samo rygorystyczne jak KFC, podczas gdy w mniejszych sklepach lub w sprzedaży obwoźnej na ryneczkach dbałość o standardy jest na ogół niższa. Dlatego nie zawsze należy kierować się ceną, lecz lepiej sięgać do sprawdzonych źródeł. Firmy takie jak Konspol są gwarantem tego, że proces produkcji mięsa kurczaka jest pod kontrolą od hodowli aż po talerz -niezależnie od tego, czy konsumpcja następuje w domu, czy w KFC.

Wybrane dla Ciebie

Internet za darmo w trakcie lotu. Dostaną go wszyscy pasażerowie linii
Internet za darmo w trakcie lotu. Dostaną go wszyscy pasażerowie linii
Ci cudzoziemcy będą wyjeżdżać z Polski. "Perspektywa pół roku"
Ci cudzoziemcy będą wyjeżdżać z Polski. "Perspektywa pół roku"
Oto nowy odcinkowy pomiar prędkości. Za 140 km/h dostaniesz tu mandat
Oto nowy odcinkowy pomiar prędkości. Za 140 km/h dostaniesz tu mandat
Mieszkańcy mogli wykupić miejsca parkingowe. Kolejka stanęła o 3 rano
Mieszkańcy mogli wykupić miejsca parkingowe. Kolejka stanęła o 3 rano
Kraków podnosi podatki fliperom. Nawet 1700 zł rocznie za dwa pokoje
Kraków podnosi podatki fliperom. Nawet 1700 zł rocznie za dwa pokoje
Ukraińska sieć rozwija się w Polsce. Otworzy pierwszy sklep w stolicy
Ukraińska sieć rozwija się w Polsce. Otworzy pierwszy sklep w stolicy
Fioletowe worki na odpady. Miasto szykuje rewolucję
Fioletowe worki na odpady. Miasto szykuje rewolucję
Ich zarobki to 14,5 tys. zł. Tak wygląda dzień maszynisty
Ich zarobki to 14,5 tys. zł. Tak wygląda dzień maszynisty
Groziły im kolosalne podwyżki cen ciepła. Mieszkańców czekają zmiany
Groziły im kolosalne podwyżki cen ciepła. Mieszkańców czekają zmiany
Ile trzymać gotówki na wypadek kryzysu? Ekspertka szacuje
Ile trzymać gotówki na wypadek kryzysu? Ekspertka szacuje
Malezyjski gigant rozkręca się w Polsce. Otworzył dwa nowe sklepy
Malezyjski gigant rozkręca się w Polsce. Otworzył dwa nowe sklepy
Załamanie na rynku kapusty. Producenci niszczą plony
Załamanie na rynku kapusty. Producenci niszczą plony