Trwa ładowanie...
d1tfi5f

KFC

Najnowsze informacje
flickr.com
Źródło: flickr.com, fot: Mike Mozart

KFC (skrót od Kentucky Fried Chicken) amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, specjalizująca się w serwowaniu dań drobiowych.

Historia, założyciele

KFC to druga, po McDonald's, największa na świecie sieć barów szybkiej obsługi. Sieć powstała 20 marca 1930 roku. Założycielem KFC był Harland Sanders (zm. 1980), który początkowo serwował smażonego kurczaka w swoim przydrożnym barze w Corbin w stanie Kentucky. Założyciel przedstawiał się jako „Pułkownik Sanders”, nosił kozią bródkę, czarny surdut (zamieniony później na biały garnitur) i muszkę. Jego wizerunek stał się znakiem rozpoznawczym marki.

W 1952 roku Harland Sanders założył pierwszą franczyzę w Salt Lake City w Utah, a w 1963 roku w całych Stanach Zjednoczonych było 600 restauracji KFC. Do połowy lat 60. otwarto punkty w Kanadzie , Wielkiej Brytanii, Meksyku i na Jamajce.

W 1964 roku Sanders sprzedał firmę za 2 miliony dolarów inwestorom Johnemu Y. Brownowi Jr. i Jackowi C. Masseyowi. Dodatkowo otrzymywał do końca życia wynagrodzenie, był kontrolerem jakości i znakiem towarowym marki. W 1971 roku firma została odsprzedana korporacji Heublein, a ta z kolei w 1982 roku koncernowi tytoniowemu - R. J. Reynolds.

W 1986 roku sprzedano KFC korporacji PepsiCo, która uczyniła restauracje częścią swoich sieci – Taco Bell i Pizza Hut. Obecnie marka KFC należy do firmy Yum! Brands, do której należy największa na świecie sieć restauracji. Pierwszy lokal w Polsce pojawiła się na początku lat 90., a w 2015 roku było ich już 200.

Właściciel

KFC należy fo firmy Yum! Brands, posiadającej m.in. także Taco Bell i Pizzę Hut. Chińskie oddziały KFC są własnością Yum China.

Działalność

Podstawowym produktem sieci KFC są smażone kawałki kurczaka podawane z oryginalnym sosem Sandersa. Składniki receptury objęte są tajemnicą handlową. Kopia przepisu jest przechowywana w sejfie w siedzibie firmy w Louisville. Oprócz samego kurczaka sprzedawane są także burgery z kurczakiem, wrapy, skrzydełka, frytki, surówki, desery i inne.

Liczba placówek

KFC ma 18 tysięcy restauracji w 100 krajach na całym świecie. W Polsce jest obecnie 210 placówek KFC.

Wartość

Przychody KFS w 2013 roku zostały oszacowane na około 23 miliardy dolarów. Wartość samej firmy Yum Brands, do której należy KFC, wyceniana na 22,7 miliardów dolarów.

d1tfi5f

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tfi5f
d1tfi5f
d1tfi5f
d1tfi5f