Nie kupuj tego na grilla!
Po długiej zimie, kiedy Polacy poczuli wreszcie pierwsze promienie słońca, przyszedł czas na grillowanie. Na pewno będzie temu sprzyjać nadchodzący długi weekend! Ale uwaga! Jak ostrzegają specjaliści, kupując gotowe potrawy na grilla, możemy zamiast przyjemności nabawić się niestrawności!
Sezon grillowy to miliony złotych dla producentów i sprzedawców. Sklepy przed długim weekendem majowym zapełniają się ofertami gotowych zestawów na grilla.
– Nie wszystko jednak złoto co się świeci – przyznaje nam pracownik jednego z zakładów mięsnych na Mazurach.
I dalej wyjaśnia: W sklepach aż roi się od opakowanego w grubą folią mięsa na grilla, które zdobi nalepka ze zdjęciem pysznej potrawy. A wszystko to jest zalane ciemną chemiczną mazią, aby klient nie zobaczył, że zamiast pysznej karkówki kupuje tanie, marnej jakości mięso za duże pieniądze. Nasz informator podkreśla, że do gotowych zestawów na grilla pakuje się mięso II gatunku, ze zwrotów zalegających w magazynach. A jedzenie tego rodzaju potraw może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. Zawarta w marynacie chemia spalając się wydziela tak zwane węglowodory aromatyczne, które przywierają do mięsa. Z kolei nafaszerowane tak mięso może – jak mówią lekarze – mieć działanie rakotwórcze.
Jak uchronić się przed niestrawnością? Jak wybrać dobre mięso na grilla? Koniecznie przeczytaj rady specjalistów, które zamieściliśmy pod tym tekstem!
WYBIERZ SMACZNE MIĘSO:
1 Nie polecamy gotowych do grillowania zestawów zapakowanych w plastikowe pudełka i oferowanych najczęściej przez markety. Zdarza się, że pakuje się tam stare mięso i do tego tłuste.
2 Zawsze masz prawo zapytać sprzedawcę, jaka jest data przydatności do spożycia. Mięso sprzedawane w wielkich porcjach nie ma metki, ale ma datę przydatności do spożycia. Sprzedawca ma obowiązek ci ją pokazać!
3 Wybieraj porcje chude, nawet jeśli to jest karczek, to nieprawda, że mięsa tłuste są lepsze na grilla. Tak samo smacznie przygotujesz mięso chude, jedynie będziesz musiał poświęcić więcej uwagi w czasie grillowania, by się nie przypaliło.
4 Na grilla świetnie nadaje się nie tylko tłusta i niezbyt zdrowa wieprzowina, ale także drób. Taki jak kurczak (filet) czy indyk. Znakomicie smakuje i jest dużo bardziej korzystny dla zdrowia.
5 Pamiętaj, że na grilla nie nadają się wędliny peklowane. Czyli gotowe szynki czy polędwica. Podczas opiekania nad żarem z powodu wysokiej temperatury w takiej wędlinie wytwarzają się związki rakotwórcze.