Trwa ładowanie...

KE chce zakazać dodawania cukru do soków owocowych

Zakaz dodawania cukru do soków owocowych - to najważniejsza zmiana zaproponowana w środę przez Komisję Europejską do unijnej dyrektywy o sokach z 2001 r. W ten sposób KE realizuje swoją politykę promocji zdrowej, zrównoważonej diety.

KE chce zakazać dodawania cukru do soków owocowychŹródło: Jupiterimages
doffsc6
doffsc6

Obecnie dodatek cukru w sokach owocowych jest dozwolony, o ile nie przekracza 150 g na litr. Jeśli chodzi o nektary owocowe, to cukru nie może być więcej niż 20 proc. całkowitej wagi. KE chce pozostawić możliwość dosładzania nektarów cukrem albo miodem, pod warunkiem, że będzie to jasno napisane na opakowaniu. Natomiast soków dosładzać nie będzie można.

Ponadto proponowana nowelizacja dyrektywy czyni wyraźne rozróżnienie między owocowymi sokami 100-procentowymi a sokami na bazie koncentratu.

KE nie spodziewa się, by jej propozycja natrafiła na opór w Parlamencie Europejskim i w Radzie UE, gdzie są reprezentowane rządy państw członkowskich.

Soki owocowe stanowią 10 proc. konsumowanych w UE napojów bezalkoholowych, przy czym 88 proc. stanowią soki produkowane na bazie koncentratu.

Michał Kot

doffsc6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doffsc6