Trwa ładowanie...

Koronawius w Polsce. GIS odpowiada na obawy związane z pieczywem

Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową - uspokaja GIS. Jeśli jednak wciąż pozostaje obawa, pieczywo można prewencyjnie umieścić na 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C, radzi Inspektor Sanitarny.

Koronawius w Polsce. GIS odpowiada na obawy związane z pieczywemŹródło: WP.PL, fot: Karolina Polaczuk
dpnsuiq
dpnsuiq

Epidemia koronawirusa i działania mające ograniczyć ryzyko zakażenia budzą wiele emocji i wątpliwości. Wśród nich pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa żywności, a w szczególności pieczywa.

Do tych obaw odniósł się Główny Inspektor Sanitarny w specjalnym komunikacie. "Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową" - uspokaja.

Zaznacza przypomina jednak o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

Tarcza antykryzysowa to za mało. "Trzeba przywrócić niedziele handlowe"

Choć jak przekonuje GIS, nie ma dowodów na to, że można się zarazić koronawirusem przez jedzenie, to dla uspokojenia radzi poddać je obróbce termicznej.

dpnsuiq

"W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C." - radzi GIS.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Obejrzyj i dowiedz się, jak chronić się przed koronawirusem

dpnsuiq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpnsuiq