Trwa ładowanie...

Mąka już zaczyna drożeć

Mąka w najbliższym roku podrożeje nawet o 25-30 proc. w stosunku do cen z poprzedniego sezonu 2009/2010, ocenia na łamach "Parkietu" Jerzy Kuchciak, prezes Dolnośląskich Młynów.

Mąka już zaczyna drożećŹródło: Jupiterimages
d1hln6u
d1hln6u

Wyjaśnia, że to rezultat gorszych zbiorów zbóż nie tylko w Polsce, lecz na całym świecie. Równocześnie następuje wzrost pogłowia zwierząt - głównych konsumentów ziarna. Dlatego również zdaniem innych ekspertów wzrost cen mąki jest nieunikniony.

W produkcji pieczywa koszty zakupu mąki nie są wysokie, więc chleb czy bułki nie zdrożeją w takim stopniu jak produkt, z którego są wypiekane. Znaczniejszego wzrostu cen można natomiast oczekiwać w stosunku do makaronów. W przypadku tego artykułu mąka stanowi bowiem nawet 50-70 proc. kosztów produkcji.

d1hln6u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hln6u