Trwa ładowanie...
d2yc3ei
Pomysł na biznes: Browar rzemieślniczy

Pomysł na biznes: Browar rzemieślniczy

Pierwszy w Polsce browar rzemieślniczy fizyczny, zbudowany według własnej koncepcji - to pomysł na biznes trzech piwowarów domowych: Jacka Materskiego, Dariusza Doroszkiewicza oraz Piotra Wypycha, którzy w 2011 roku stworzyli markę "Artezan". W 2014 roku browar wyprodukował ok. 65 gatunków piw. Obecnie produkowanych jest sześć piw w cyklu rotacyjnym. Właściciele podkreślają, że na rynku jest wiele firm, które są browarami kontraktowymi, czyli takimi, które nie posiadają własnego sprzętu i podnajmują przestrzeń do produkcji od innych browarów. - My chcieliśmy się skupić na własnej, stacjonarnej produkcji i pracować na swoim sprzęcie - mówi Jacek Materski. Wspólnicy zainwestowali we własny biznes 300 tys. złotych. Źródłem inwestycji był wkład własny. Wraz ze wzrostem sprzedaży właściciele wzięli kredyty i w 2015 roku otworzyli nowy, większy browar w Błoniu.

Jesteśmy browar artezan w Błoniu jRozwiń

Transkrypcja:

Jesteśmy browar artezan w Błoniu jest to pierwszy browar rzemieślniczy fizyczny 3 które zostało z W Polsce od początku byliśmy Skupić się na własnej produkcji posiadać własny sprzęt Tutaj właśnie produkujemy nasze p Przede wszystkim produkujemy piwa górnej fermentacji Ze składników oczywiście naturalne ale to jest bardzo duża szeroka gama składników To był pomysł bardziej na życie Wszyscy Wspólnicy browaru artezan byliśmy piwowara mi domowymi W pewnym momencie wierszach się zebraliśmy Mieliśmy że Otworzymy Browar Bardzo mały ale już z możliwością Sprzedaży na potem stało się to Jestem na życie Na samym początku to był bardzo mały Browar Działający tylko w weekendy Ten browar który w tej chwili mamy jest 100 browary bardzo nowoczesny sprzęt na około rok Roku czasu to kosztowało już duże pieniążki Poszły na tym kredyty które sobie pa Spłacamy Podział obowiązku jest mniej więcej taki że ja zajmuję się głównie sprzedażą Mój wspólnik Darek zajmuje się układaniem receptur Piotrek 3 Wspólnik zajmuje się tutaj głównie Właśnie zacieraniem czyli A gdyby tą produkcję Już Sensu Stricte Ludzie patrzyli na mnie jak na kosmitę Pytali się ale Dlaczego to jest takie drogie Pionowo to jest piwo rzemieślnicze Ale co to znaczy Czy to jest niefiltrowane To jest niefiltrowane A gdzie to jest Nie pasuje to jest nieprawda czyli z pszeniczne to Czasami bywa pisze niż za ale niekoniecznie Po prostu nie było jeszcze tego rynku No w tej chwili to już jest zupełnie inna inna skala Po piwo przede wszys Wszystkim trafia do Pawłów Wielokran owych Które właśnie oferują tego typu piwa rzemieślnicze I do sklepu specjalistyczne Wiadomo że tutaj Najłatwiejszym Medium w tej chwili dotarcia do źródła jest internet Piwo jest Napojem socjalnym który się pije w przeważnie w grupie rozmawia się o nim buduje się relacje Więc jak najbardziej ta poczta pantoflowa Myślę że działa bardzo dobrze akurat Simsy Sektorze Powstało bardzo wiele Tak zwany browarów ale większość to są browary kontraktowe Ja myślę że rynek Ten piwnicznych Nie znosi kompromisów że będziemy robili kiepskie piwo No to koncerny nas Wyczyszczą po prostu bo oni robią Lepiej i taniej Otwarcie w Warszawie pubu firmowego gdzie będziemy Sprzedawali tylko Piwo Nazywam się Jacek materski Jestem współwłaścicielem browaru artezan jednego z pierwszych browarów rzemieślniczych W Polsce W której produkuje Kreatywne piwo
d2yc3ei
d2yc3ei