Trwa ładowanie...

Przedsiębiorcy fałszują... pomidory

Kupujesz polskie pomidory? Tak ci się tylko wydaje. Klient nie ma pewności, że to, co kupuje, pochodzi z naszego kraju - wynika z audycji Polskiego Radia "Bez znieczulenia".

Przedsiębiorcy fałszują... pomidoryŹródło: Thinkstockphotos
d3ikwkl
d3ikwkl

Okazuje się, że fałszowanie warzyw to wyjątkowo dochodowy biznes. Na jednym tirze można zarobić do 30 do 50 tys. zł. Ryzyko złapania jest praktycznie znikome. Dlaczego? Właściwe służby i instytucje nie kontrolują rynku pod tym względem.

Konsumenci chętnie sięgają po polskie warzywa, cenią je za jakość, smak i aromat. Niestety w zimie o nie trudno. Pomidory sprzedawane aktualnie w sklepach i supermarketach pochodzą najczęściej z Hiszpanii lub Maroka. W smaku są gorsze od naszych.

Pierwsza połowa marca to okres, kiedy na rynek trafiają pierwsze pomidory z polskich szklarni. W sprzedaży hurtowej jeden karton kosztuje 100-120 zł. Zagraniczne warzywa są tańsze o 30-40 zł. Nieuczciwi handlowcy sprzedają hurtowniom pomidory hiszpańskie w kartonach z logotypami polskich producentów.

Nasi producenci przestrzegają norm i dbają o wysoką jakość swoich warzyw. Klienci są natomiast wprowadzani w błąd i płacą więcej za produkt, który nie jest wart swojej ceny. Jak podaje Polskie Radio, wszyscy o tym wiedzą, ale nikt nie podejmuje kroków, by powstrzymać nieuczciwych handlowców.

d3ikwkl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ikwkl