Trwa ładowanie...
d3mv697

W I poł. '09 sprzedaż piwa spadła o 12,5 proc. - ZPPP (opis)

24.9.Warszawa (PAP) - Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie szacuje, że w pierwszym półroczu 2009 r. sprzedaż piwa w Polsce spadła o 12,5 rdr do około 15,9...

d3mv697
d3mv697

24.9.Warszawa (PAP) - Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie szacuje, że w pierwszym półroczu 2009 r. sprzedaż piwa w Polsce spadła o 12,5 rdr do około 15,9 mln hektolitrów. W całym 2009 r. sprzedaż piwa może spaść o 8-9 proc. - poinformował Chris Barrow, prezes Grupy Żywiec i prezes ZPPP Browary Polskie.

"W całym roku spodziewamy się spadku sprzedaży piwa o 8 proc." - powiedział na konferencji prasowej Barrow.

W pierwszym kwartale 2009 roku sprzedaż piwa w Polsce spadła o 11 proc., do 6,65 mln hektolitrów. W drugim kwartale spadek był jeszcze głębszy, wyniósł 14 proc. (9,32 mln hektolitrów).

"W lipcu i sierpniu spadki są mniejsze, widzimy spadek rok do roku o 3 proc., chociaż trzeba pamiętać, że druga połowa zeszłego roku była trudna, więc jest niższa baza porównawcza. Sprzedaż w lipcu i sierpniu stanowi jednak pewien optymistyczny element i daje nadzieję na pewną poprawę w przyszłym roku" - powiedział Barrow.

d3mv697

Zdaniem Barrowa, wpływ na załamanie w sektorze piwowarskim miała podwyżka podatku akcyzowego o 13,6 proc., spowolnienie gospodarcze oraz naturalne nasycenie rynku.

Skutki spadku sprzedaży odczuły zarówno duże browary należące do ZPPP, jak i mniejsze browary regionalne zrzeszone w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich.

"Spadek sprzedaży w browarach regionalnych był w pierwszym półroczu podobny w skali do spadku w przypadku dużych browarów. Kryzys w branży jest głęboki i cały czas trwa, nie widać jeszcze światełka w tunelu" - powiedział Andrzej Olkowski, szef Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, obecny na konferencji.

Według danych przedstawionych przez Andrzeja Olkowskiego, obecnie na polskim rynku działa około 30 małych browarów przemysłowych.

"Ich liczba ciągle spada, rośnie za to liczba browarów restauracyjnych, warzących piwo na miejscu w restauracji" - powiedział Olkowski. (PAP)

pr/ ana/

d3mv697
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mv697