Trwa ładowanie...

Wielki kant z wiejskimi jajami!

Wydaje ci się, że duże jajo oblepione kurzymi odchodami to prawdziwe wiejskie i zdrowe jajko? Nic bardziej złudnego. Jest nafaszerowane hormonami i antybiotykami. Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych i zdrowych kur.

Wielki kant z wiejskimi jajami!Źródło: newspix.pl, fot: Bogdan Hrywniak
d1giosa
d1giosa

Kury pasące się normalnie na wsi prawie nigdy nie zniosą wielkich jaj, jakie czasem proponują nam handlarze, mówiąc, że to zdrowe, duże, prawdziwe wiejskie jajka. Żeby kura zniosła jajo w rozmiarze XXL, musi być czymś stymulowana. Robi się to za pomocą antybiotyków i hormonów, które powiększają wielkość jaj. Istnieją nawet takie specyfiki, które powodują, że w skorupce są dwa jaskrawo-pomarańczowe żółtka. Klienci często nabierają się na duże jaja, myśląc, że są zdrowsze. A to błąd. - Zdrowe jajo bez chemii jest od kury, która pasie się na wsi wolno, bez żadnej stymulacji - mówi Grzegorz Sztatchaus (48l.), rolnik spod Dobrego Miasta na Warmii. - Prawdziwe wiejskie jajka są małe lub średniej wielkości. Duże naturalnie się zdarzają, ale niezmiernie rzadko. Jajo w rozmiarze XXL rozrywa kurę od środka i taka kura po tym choruje. Na fermach jednak nie patrzy się na to, liczą się jajka, bo i tak kury żyją krótko - dodaje rolnik.

Stymulowane jajko nie pozostaje też obojętne dla zdrowia ludzi. Antybiotyki czy hormony wnikają bowiem w żółtko i białko jajka, a po zjedzeniu przez ludzi dostają się do organizmu. - Po zjedzeniu stymulowanych jajek pojawiają się alergie, biegunki i inne dolegliwości - tłumaczy lek. Waldemar Pawłowski.

- Wiejskie jaja są małe lub średniej wielkości. Duże naturalnie się zdarzają, ale niezmiernie rzadko. Żeby kura znosiła codziennie jaja w rozmiarze XXL, trzeba ją stymulować chemią. Konsumenci powinni kupować małe i średnie jaja, bo te są od młodych zdrowych kur - twierdzi Grzegorz Sztatchaus, rolnik spod Dobrego Miasta.

Jajko wiejskie (małe)

- Wielkość - Jaja wiejskie są średniej lub małej wielkości. Wiejskie jajko powinno ważyć średnio ok 58 gramów.

d1giosa

- Żółtka - Wiejskie jajka mają jedno żółtko. Zimą żółtko ma bladożółty kolor, latem jest bardziej jaskrawe.

- Wiejskie jajka od rolnika z reguły nie posiadają kodu. Wyjątkiem są gospodarstwa ekologiczne.

- Zapach - Wiejskie jaja pachną najczęściej zbożami, a czasami trawą.

Jaja fermowe

Fermowe jaja są duże, bo są stymulowane hormonami i antybiotykami. Stymulowane jaja ważą nawet 100 gramów.

-Żółtko - Sztuczne jaja mają dwa żółtka. Są specjalne specyfiki, które powodują, że w skorupce są dwa jaskrawopomarańczowe żółtka.

- Wydrukowany kod na skorupce - Tylko fermy i gospodarstwa ekologiczne mają obowiązek drukowania kodu na skorupkach jaj.

- Zapach - Jaja fermowe pachną przez cały rok tak samo, modyfikowaną paszą.

d1giosa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1giosa