Trwa ładowanie...
d1qkzu2
16-05-2016 17:25

1200 weterynarzy podpisało list przeciwko wysyłaniu koni do japońskich rzeźni

Polska zamierza wywozić konie do japońskich rzeźni. Zdaniem ekspertów, takie transporty narażą zwierzęta na silny stres. List w tej sprawie do ministra rolnictwa podpisało 1200 weterynarzy, a pod petycją zebrano już prawie 100 tys. podpisów - informuje Fundacja Viva.

d1qkzu2
d1qkzu2

"Konie są zwierzętami bardzo wrażliwymi na stres. Załadunek, zmiana otoczenia i sposobu żywienia, pozbawienie możliwości ruchu, towarzystwo wielu obcych zwierząt i osób - wszystkie te czynniki powodują silny stres transportowanych zwierząt. Konie przeznaczone na tucz i późniejszy ubój mogą być w różnym stanie, kondycji i wieku" - piszą specjaliści w liście otwartym skierowanym do ministra rolnictwa. Chodzi o rozmowy, jakie podjęła Inspekcja Weterynaryjna ze stroną japońską w zakresie handlu żywymi końmi, przeznaczonymi na tucz.

"Zgłosili się do nas lekarze weterynarii i studenci tego kierunku, oburzeni pomysłem eksportu polskich koni do japońskich rzeźni, z propozycją stworzenia takiego listu - tłumaczy prezes Fundacji Viva Cezary Wyszyński.

Fundacja Viva! na stronie www.ratujkonie.pl/petycja-japonia zebrała już niemal 100 000 podpisów pod petycją w sprawie zaprzestania rozmów na temat eksportu żywych zwierząt do Japonii. Z badań, zleconych przez Fundację wynika, że aż 69 proc. Polaków jest za wprowadzeniem zakazu uboju koni w ogóle - czy to w Japonii, czy to w Polsce - podkreśla Fundacja w przysłanej w poniedziałek do PAP informacji.

Ministerstwo Rolnictwa przyznaje, że 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny z Polski na rynek japoński. 8 lutego br. strona polska przekazała Ambasadzie RP w Tokio ostateczną listę zakładów zakwalifikowanych do wywozu mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego na rynek Japonii oraz fotografie i opisy plomb weterynaryjnych.

d1qkzu2

Obecnie na liście podmiotów zakwalifikowanych do wywozu mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego znajdują się trzy zakłady.

Od 2015 r. Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii (nie zostało określone jakie ma być przeznaczenie wywożonych koni - konie sportowe, hodowlane czy rzeźne). Obecnie strona polska oczekuje na przesłanie japońskiego kwestionariusza, którego uzupełnienie jest jednym z etapów w procedurze uzyskania dostępu do rynku.

Polski Związek Hodowców Koni poinformował Inspekcję Weterynaryjną, że planowany transport żywych koni miałby się odbywać drogą lotniczą. Przewidywany przelot z Japonii do Polski trwałby od 9 do 12 godzin w zależności od zaplanowanego międzylądowania.

d1qkzu2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qkzu2