ARR: Eksport cukru spadł o 3% r/r do 260 tys. ton w I-VII 2016 r.
Warszawa, 19.09.2016 (ISBnews) - Eksport polskiego cukru spadł o 3% r/r w styczeń - lipiec 2016 r. wyniósł 260 tys. ton, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zwiększył się o 76% r/r do 156 tys. ton cukru.
"Z podanej ilości na rynku UE sprzedano 170 tys.ton cukru. Głównymi kierunkami wywozu na rynek wspólnotowy były: Niemcy (68 tys. ton), Litwa (18 tys. ton), Włochy (15 tys. ton) oraz Łotwa i Grecja (po 14 tys. ton). Eksport do krajów trzecich wyniósł 90 tys. ton" - czytamy w raporcie.
Średnia cena eksportowa cukru do krajów UE w okresie styczeń-lipiec br. wyniosła 518 euro/t i była o 54 euro/t wyższa niż w analogicznym okresie roku 2015, podano również.
"W okresie styczeń-lipiec 2016 r. do Polski zaimportowano 156 tys. ton cukru (o wartości 69 mln euro), o 76% więcej niż przed rokiem. Do wzrostu importu przyczyniła się m.in. realizacja pozwoleń na przywóz preferencyjny cukru z Sudanu, skąd w analizowanym okresie 2016 r. zaimportowano 50 tys. ton cukru" - czytamy także.
(ISBnews)