ARR: Eksport wieprzowiny i wołowiny spadł, a drobiu wzrósł r/r w I‑IV 2014 r.

Warszawa, 11.07.2014 (ISBnews) - Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych spadł o 6% r/r do 191 tys. ton w okresie styczeń-kwiecień 2014 r., natomiast import wzrósł o 11% r/r do 272 tys. ton, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.

11.07.2014 13:15

"Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym wyniosło 81 tys. ton wobec 42 tys. ton przed rokiem. Saldo w ujęciu wartościowym było także ujemne i ukształtowało się na poziomie 169 mln euro wobec 104 mln euro rok wcześniej" - czytamy w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w maju 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej".

W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2014 r. z Polski wyeksportowano 109 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, tj. o 1 tys. ton mniej niż rok wcześniej. Import produktów wołowych i cielęcych w tym okresie wzrósł o 18% r/r do 11 tys. ton, podała Agencja.

"Dodatnie saldo handlu wołowiną i cielęciną (98 tys. ton) było o 2 tys. ton mniejsze niż rok wcześniej. Nadwyżka w ujęciu wartościowym wyniosła 285 mln euro wobec 322 mln euro w analogicznym okresie 2013 r" - napisano w raporcie.

W okresie styczeń-kwiecień 2014 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął poziom 265 tys. ton, tj. wzrósł o 16% r/r. Przywóz asortymentu drobiowego do Polski wyniósł 33 tys. ton wobec 32 tys. ton przed rokiem.

"Dodatnie saldo polskiego handlu zagranicznego produktami drobiowymi w okresie styczeń-kwiecień 2014 r. (232 tys. ton) było o 18% większe niż rok wcześniej. Bilans polskiego handlu zagranicznego drobiem w ujęciu wartościowym także był dodatni i osiągnął poziom 416 mln euro, o 24% wyższy niż przed rokiem" - czytamy dalej w materiale.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)