"W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br., na poziomie wyższym niż przed rokiem, utrzymywał się wywóz mleka płynnego i śmietany (wzrost wolumenu o 17%), masła i tłuszczów mlecznych (o 16%), serów i twarogów (o 3,5%, w tym serów dojrzewających - o 2,6%, a serów niedojrzewających - o 5%) oraz kazeiny (o 6%). Tendencje spadkowe wykazuje natomiast eksport mleka w proszku w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. - spadek wolumenu (o 26%), jogurtów i napojów fermentowanych (o 14%), serwatki (o 10%) i lodów (o 3%)" - czytamy w raporcie.
Wartość importu wzrosła o 6% r/r do 0,5 mld euro w okresie styczeń-lipiec 2016 r. W tym czasie przywóz wzrósł o 11% do 0,9 mld litrów. Co prawda saldo handlu zagranicznego produktami mleczarskimi pozostało dodatnie, ale było o 22% mniejsze niż w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r., kształtując się na poziomie 0,7 mld litrów, podano również.
"W analizowanym okresie 2016 r. odnotowano wzrost importu prawie wszystkich produktów mleczarskich. Wyjątkiem była serwatka, której przywóz ograniczono o 31%, do 31 tys. ton. Znacząco zwiększono natomiast import jogurtów i napojów fermentowanych (o 60%), a także OMP (o 28%) i kazeiny (o 30%)" - podała także Agencja.
(ISBnews)