Bakterie działające jak komputer. Naturalna sztuczna inteligencja
Naukowcy z Instytutu Fizyki Jądrowej Saha w Kalkucie zmodyfikowali genetycznie bakterie Escherichia coli, tworząc „baktoneurony”. Te mikroorganizmy mogą rozwiązywać różne problemy, działając jak prosty model sztucznej inteligencji.
28.09.2024 08:43
Genetycznie zmodyfikowane bakterie Escherichia coli mogą funkcjonować podobnie do podstawowego modelu sztucznej inteligencji. Informacje na ten temat pojawiły się w czasopiśmie „Nature Chemical Biology”.
Zespół naukowców prowadzony przez Sangrama Bagha z Instytutu Fizyki Jądrowej Saha w Kalkucie (Indie) wykonał modyfikacje genetyczne bakterii.
Mikroorganizmy zwane "baktoneuronami"
Nowo uzyskane mikroorganizmy, zwane "baktoneuronami", mogą być łączone w różnorodne konfiguracje na wzór neuronów w mózgu, co pozwala na rozwiązywanie różnych problemów. Choć są jednokomórkowcami, współpracują ze sobą jak komórki w organizmie wielokomórkowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W typowym elektronicznym komputerze informacja jest przechowywana w systemie binarnym jako zera i jedynki, odpowiadające niskiemu lub wysokiemu napięciu. W przypadku baktoneuronów wykorzystuje się trzy chemiczne związki – obecność lub brak określonych substancji reprezentuje jedynki albo zera.
Biologiczne sieci neuronowe
Kultury baktoneuronów funkcjonują jak jednowarstwowa sztuczna sieć neuronowa. Taką samą zasadę działania posiadają wielowarstwowe modele językowe, jak ChatGPT, ale one korzystają z dziesiątek, a nawet setek warstw.
Pojedyncze bakterie mają długość jedynie 2 do 5 mikrometrów, a ich „zasilanie” ma charakter chemiczny. Dzięki temu, układy budowane z tych bakterii mogą być znacznie mniejsze niż elektroniczne odpowiedniki. Dodatkowo, dzięki zdolności bakterii do rozmnażania się, można je „produkować” w dużych ilościach przy niskich kosztach.
Praktyczne zastosowania baktoneuronów
Obecnie te biologiczne komputery potrafią między innymi wykrywać liczby pierwsze w zakresie od 0 do 9, identyfikować samogłoski wśród liter od A do L, świecąc na zielono lub czerwono, oraz obliczać maksymalną liczbę kawałków, na jakie można podzielić pizzę za pomocą prostych cięć.