Bakterie kałowe w kawach największych sieciówek. "Źródło ludzkich chorób"
W mrożonych kawach z brytyjskich placówek Costy, Starbucksa i Caffe Nero wykryto bakterie kałowe. Wszystkiemu winne kostki lodu.
28.06.2017 | aktual.: 29.06.2017 13:01
Lód z trzech największych sieci kawiarni w Wielkiej Brytanii zawiera bakterie z kału - alarmuje BBC. Inspektorzy odwiedzili kawiarnie Costa, Starbucks oraz Caffe Nero w Salford w hrabstwie Greater Manchester. Badania przeprowadzono na potrzeby nadawanego przez BBC programu „Watchdog”.
BBC nie podaje dokładnego poziomu bakterii, jednak cytowany przez portal ekspert Tony Lewis podkreśla, że w próbkach nie powinny być w ogóle obecne. Wiadomo natomiast, że w przypadku Costy bakterie znaleziono w 7 na 10 próbek. W Stabucksie i Caffe Nero w 3 na 10 próbek. Miały to być bakterie z grupy Coli, które Lewis określa jako "źródło ludzkich chorób". Sprawdzono również czystość tac, stołów i krzeseł w 30 lokalach, ale nie są jeszcze znane szczegóły badań.
Wszystkie trzy firmy już zareagowały na wynik badań. Costa zapewnia, że przygotowała nowe wytyczne dotyczące produkcji lodu do kaw oraz jest w trakcie wprowadzania nowych urządzeń do jego przechowywania. Rzecznik Starbucksa zapewnia w rozmowie z "Manchester Evening News", że dla firmy "nie ma nic ważniejszego niż bezpieczeństwo klientów". Sieć rozpoczęła już własne dochodzenie w tej sprawie, a pracownicy przejdą dodatkowe szkolenia z higieny pracy. Przedstawiciele Caffe Nero również zapewniają, że dokładnie badają sprawę i podejmą "właściwe działania".